Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Βασικοί κανόνες και αρχές των Social Δικτύων

Πολύς λόγος γίνεται γενικά στο διαδίκτυο για την συμμετοχή του κόσμου στο διαδίκτυο και κατ' επέκταση και στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν μερικά από αυτά τα πιο διάσημα κοινωνικά δίκτυα, λίγοι είναι αυτοί όμως που γνωρίζουν σε τι μπορεί να τους ωφελήσει και τι κινδύνους κρύβονται πίσω από αυτά.
Υπάρχουν ερωτήσεις του κόσμου για το τι κάνει το καθένα από αυτά και σε ξεχωριστές περιπτώσεις πως μπορούν να βρουν έγκυρες πληροφορίες ακόμα και σε θέματα υγείας.
Τρεις είναι οι βασικοί κανόνες που μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει προκειμένου να έχει ασφαλές πληροφορίες. Και οι τρεις βασικοί κανόνες είναι κάτω από την ομπρέλα του "....συνδέσου με αυτά".

1. LISTEN: Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις είτε είσαι ένας απλός χρήστης των social δικτύων είτε είσαι μια εταιρεία, ένας οργανισμός και θέλεις να ασχοληθείς είναι η λέξη "ΑΚΟΥΩ". Όπως και στην "πραγματική" ζωή έτσι και στην ψηφιακή θα πρέπει να μάθεις να ακούς. Ένας καλός ακροατής είναι πάντα και ένας καλός κριτής. Εσύ είσαι αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις για σένα. Όπως λοιπόν θα ρωτούσες και θα άκουγες για να μάθεις για αυτό που σε ενδιαφέρει έτσι και στον ψηφιακό κόσμο πρέπει να ακούσεις τι λέει ο κόσμος που είναι σε αυτά. Μάθε για το πιο είναι κατάλληλο για σένα από τον κόσμο. Μετά αξιολόγησε αυτά που άκουσες και προχώρα στο επόμενο βήμα.
2. ENGAGE: Πάρε μέρος και γίνε μέτοχος του μέσου που βρήκες και ψάξε για αυτό που σε ενδιαφέρει μοιράζοντας, αν το επιθυμείς, τις απόψεις σου για αυτά που βρήκες. Γίνε μέρος του κόσμου που βρίσκεσαι και αντάλλαξε πληροφορίες για να βρεις αυτό που θεωρούν οι πολλοί έγκυρο και αξιόπιστο και όχι οι λίγοι. Κοινοποίησε αυτό που βρήκες και σε άλλους. Γίνε αποδέκτης της πληροφορίας. Η δύναμη των μέσων αυτών βρίσκεται στην δύναμη των χρηστών του και της ανταλλαγής πληροφοριών.
3. MEASURE: Αξιολόγησε την πληροφορία που βρήκες και μοιράσου αυτό που αποκόμισες με άλλους χρήστες. Κοινοποίησε τα αποτελέσματα που βρήκες και μέτρησε την αξιοπιστία τους μαζί με αποτελέσματα άλλων χρηστών. Αν η πληροφορία είναι αξιόπιστη γίνε ο κοινωνός της. Γίνε ο χρήστης εκείνος που είναι η συνέχεια ενός άλλου όσον αφορά την γνώση. Το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ σου.

Σε μια κοινωνία όπου η επικοινωνία είναι ανάγκη για την επιβίωση της, η γνώση και η αλληλεπίδραση είναι πρωταρχικοί θεσμοί. Όταν τα δύο τελευταία απουσιάζουν, η κοινωνία προχωρά με αργούς ρυθμούς και πολλές φορές βαλτώνει με αποτέλεσμα να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα μέλη της ίδιας της κοινωνίας. Στο κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της υγείας η γνώση, η εμπλοκή και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων είναι εκείνα που δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Τα τρία βασικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι εκείνα που κάνουν τα social δίκτυα βασική προϋπόθεση για τον κλάδο υγείας να ασχοληθεί με αυτά. Η άγνοια και η αδιαφορία είναι ο χειρότερος εχθρός τόσο της υγείας όσο και της ίδιας καθημερινής ζωής.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εφαρμογές e-Health από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού

Με σκοπό την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και  καλύτερης εξυπηρέτησης τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Με σκοπό την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και  καλύτερης εξυπηρέτησης τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Εφαρμογές Ηλεκτρονικής μεταφοράς ιατρικών δεδομένων (Transfer of electronic medical records) μεταξύ των γιατρών, διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και ασφαλιστικών φορέων πρόκειται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, με σκοπό αφενός την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και αφετέρου την καλύτερη εξυπηρέτηση τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. 
Η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του Ευαγγελισμού ήταν ένα από τα πρώτα στοιχήματα της διοίκησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, το νοσοκομείο έχει αποκτήσει από χορηγίες ειδικούς φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχει θέσει σε λειτουργία ειδικό ασφαλές σύστημα ασύρματου Ιντερνέτ και υπηρεσιών εσωτερικού δικτύου και αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στη λειτουργία του συστήματος.
Οι ασθενείς θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τον ιατρικό τους φάκελο και σε CD, ενώ αναμένεται να μπουν σε τάξη και τα λογιστικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεργασία του νοσοκομείου με τους ασφαλιστικούς φορείς.
Εκτός από την ταχύτητα και την οικονομία που θα προκύψει καθώς και από τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών, θα εξοικονομηθεί σημαντικός χώρος, καθώς τα χάρτινα αρχεία του νοσοκομείου καταλαμβάνουν χώρο περίπου δύο στρεμμάτων και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται αναζήτηση του φακέλου του εσωτερικού ασθενούς στην κλινική, καθώς με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ο γιατρός του θα καταχωρεί και θα έχει πλήρη κλινική εικόνα του ασθενούς στον υπολογιστή του.
Σε ό,τι αφορά τα επείγοντα περιστατικά, μόλις ο γιατρός δώσει τις εντολές για εξετάσεις, αυτομάτως θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο εργαστήριο, στις διοικητικές υπηρεσίες και στο λογιστήριο, εξοικονομώντας τουλάχιστον πέντε ώρες αναμονής για τον ασθενή και τον συνοδό του από τμήμα σε τμήμα.

Με τον τρόπο αυτό καταργείται η γραφειοκρατική απασχόληση των νοσηλευτών και έτσι θα μπορούν να επικεντρωθούν στο κύριο έργο τους που είναι η φροντίδα των ασθενών.
Όλο το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διοικητή, έχει συνδεθεί στο δίκτυο και ο ασθενής παρακολουθείται με ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο.

Η μέθοδος εφαρμόζεται πιλοτικά με επιτυχία από την Ε' Παθολογική Κλινική και σύντομα θα επεκταθεί σε ολόκληρο το νοσοκομείο.

Η κάθε κλινική θα έχει τα τους δικούς της φορητούς υπολογιστές και οι γιατροί θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

πηγή: eefam.gr

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διάγνωση ασθένειας μέσω της οθόνης αφής των smartphones

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την διάγνωση ασθενειών μέσω κινητών τηλεφώνων ή καλύτερα έξυπνων συσκευών, πρόκειται να υλοποιηθεί . Οι κινητές συσκευές με την χρήση νέων εργαλείων θα μπορούν να κάνουν διάγνωση, όχι όμως με τον τρόπο που ίσως μπορεί να νομίζετε.
Ο νέος τρόπος για τα smartphones και τα tablets να μπορούν να κάνουν διάγνωση δεν θα γίνεται μέσω εφαρμογών που θα φορτώνουμε στις συσκευές μας αλλά από την ίδια την οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου μέσω βιολογικών δειγμάτων σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κορέα.
Σχετικό άρθρο στο περιοδικό New Scientist, αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να κάνει έκρηξη στην ανερχόμενη βιομηχανία με την ονομασία lab-in-chip, μετατρέποντας τα smartphones όχι σε απλές συσκευές λήψης διαγνωστικών δεδομένων αλλά σε μια διαγνωστική πλατφόρμα.
Η ιδέα βασίζεται στον τρόπο όπου οι οθόνες αφής των κινητών τηλεφώνων "αισθάνονται" την χωρητικότητα ή την δυνατότητα του ηλεκτρικού φορτίου του δαχτύλου του χρήστη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι οθόνες αφής είναι πραγματικά πολύ ευαίσθητες από ότι χρειάζεται στην πραγματικότητα για την ανίχνευση της άκρης του δαχτύλου και αποφάσισαν πως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία αυτή, σύμφωνα με το άρθρο του New Scientist.
"Επειδή οι οθόνες αφής μπορούν να διαγνώσουν πάρα πολύ μικρές αλλαγές στην χωρητικότητα, σκεφθήκαμε ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως υπέρ-ευαίσθητες διαγνωστικές πλατφόρμες βιοδεικτών ασθένειας." λέει ο Hyun Gyu Park.
Έτσι έκαναν ένα πείραμα και έβαλαν σταγονίδια με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις του DNA που προκαλούν χλαμύδα (chlamydia) σε μια μικρή οθόνη αφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αισθητήρια ηλεκτρόδια αφής κατάφεραν να διαγνώσουν και να προσδιορίσουν κάθε μια από τις τρεις συγκεντρώσεις του DNA από τις χωρητικότητές τους.
Αυτό δεν είναι αρκετό για να προσδιορίσουν μια παθογένεια αλλά σίγουρα είναι μια σταθερά για ένα πρώτο βήμα, είπε ένας blogger στο iMedicalApps.
Τέλος η ελπίδα, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αυτό το εγχείρημα είναι ότι οι οθόνες αφής μπορούν να αναλύσουν βακτήρια ή κάποια ασθένεια από διαφορετικά υγρά όπως πτύελα, σάλια, αίμα ακόμα και ούρα. Αν οι ερευνητές μπορέσουν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν παρεμβολές και προβλήματα από πράγματα όπως ιδρώτα, υγρασία κ.λ.π. θα έχουν βρει τον δρόμο για μια νέα μέθοδος διάγνωσης μέσω της κινητής τηλεφωνίας.
Το ερώτημα λοιπόν που θα βρεθεί ο κόσμος σε λίγα χρόνια είναι αυτό που θα προκύψει από την σύγκριση των πλεονεκτημάτων για τον άνθρωπο που θα προκύψουν από τον συνδυασμό τεχνολογιών για τέτοιου είδους υπηρεσίες και των συνεπειών αυτών όπως είναι για παράδειγμα η ασφάλεια του ιατρικού απόρρητου. Σε ένα κόσμο όμως όπου όλα αλλάζουν και διαρκώς καταρρίπτονται αντιλήψεις που θεωρούσαμε δεδομένες είναι πιθανό να φθάσουμε στην εποχή που μια συσκευή ανεξαρτήτου σχήματος και τεχνολογίας θα έχει πρωταρχική σημασία τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στο πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία μας.

Αναφορές
1. Δείτε το άρθρο στο New Scientist

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Αύξηση χρήσης διαδικτύου σε θέματα υγείας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σημειώνεται αύξηση της χρήσης του διαδικτύου σε θέματα υγείας στην Ελλάδα. Σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/) του Γιάννη Ριζόπουλου αναφέται ότι ενας από τους βασικότερους «πυλώνες» στη λειτουργία του, που έχουν καταστήσει το Διαδίκτυο απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, είναι ο απροσμέτρητος πλούτος των πληροφοριών τις οποίες μας παρέχει άμεσα και επί παντός θέματος, 24 ώρες την ημέρα.

Το άρθρο αναφέρει ότι "όσο «βαθύτερα» μπαίνει το Ίντερνετ στη ζωή μας, τόσο περισσότερο θεριεύει το ενδιαφέρον και η αναζήτηση, ακόμα και στη χώρα μας: σύμφωνα με στοιχεία της πιο πρόσφατης (Μάιος 2011, πάνω σε στοιχεία του 2010) έρευνας του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σχετικά με τη «Χρήση του Διαδικτύου από τους Ελληνες», ο τομέας που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (σχεδόν διπλασιασμό, από το 27% στο 50%) από πλευράς ενδιαφέροντος των χρηστών, ήταν η αναζήτηση πληροφοριών για θέματα υγείας! (Διαβάστε όλη την μελέτη εδώ)
(Δείτε το δελτίο τύπου)

Αν αυτή η αυξητική τάση συνεχιστεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, και όχι μόνο, θα πρέπει να προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις τόσο των ασθενών-χρηστών όσο και των απλών χρηστών οι οποίοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν την αγορά αλλά και το πλαίσιο των διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Επίσης σημαντικό θέμα είναι η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη που προκύπτει, να δώσουν την δυνατότητα έτσι ώστε η διάθεση της ιατρικής πληροφόρησης να είναι άμεση, ευέλικτη αλλά και ιατρικά τεκμηριωμένη.

Σε επίρρωση αυτής της τάσης δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εκτεταμένης (συμμετείχαν περίπου 1.050 πολίτες και γιατροί, σε αναλογία 2:1, απ' όλη την Ελλάδα) ποσοτικής έρευνας για τη διαμορφούμενη σχέση τους με το Διαδίκτυο σε θέματα υγείας, την οποία υλοποίησαν το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογική Συνεργασία του νοσοκομείου «Υγεία». (συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο για την έρευνα με θέμα την «Αποτύπωση της συμπεριφοράς των χρηστών ιατρικών sites». )

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας στην υπηρεσία των χειρουργικών επεμβάσεων

Ενώ οι εφαρμογές κινητής τεχνολογίας έχουν βρει μια θέση σε μια σειρά από ειδικότητες της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της ακτινολογίας και της νευρολογίας, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν διεισδύσει στο χώρο του χειρουργείου.
Αυτό όμως αλλάζει, και μάλιστα γρήγορα. Νέα εργαλεία και νέες χρήσεις των εφαρμογών αυτών βάζουν γρήγορα τις φορητές συσκευές στα χέρια χειρουργών », τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά.
"Το iPad έχει τον δυναμικό ρόλο και είναι ο κύριος παίχτης σε μια χειρουργική επέμβαση λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής, αλλά και λόγω ότι διαθέτει αισθητήρες και δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης", γράφει ο blogger Felasfa Wodajo του iMedicalApps . "Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία των μελλοντικών νεωτεριστών χειρούργων."
Τα κυριότερα σημεία των σχετικών χειρουργικών εφαρμογών και συσκευών μπορεί σύντομα να ζητηθούν από το προσωπικό ενός χειρουργείου περιλαμβάνουν:
Ενημερωτικό εφαρμογές (Information Apps):
Σε ειδικές πολύπλοκες διαδικασίες, οι χειρουργοί πρέπει να έχουν τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα και την κατάσταση του ασθενή.
Εφαρμογές όπως η ΑΟ Surgery Reference μεταφέρονται σε πλατφόρμα κινητού, και  επιτρέπει στους χειρουργούς να αναζητήσουν τεχνικές πτυχές των διαδικασιών. Η εφαρμογή SurgiChart μπορεί να βοηθήσει έναν χειρούργο να κάνει tracking μέρος των χειρουργικών υποθέσεών του, ενώ η εφαρμογή Surgery Risk περιλαμβάνει έντυπα συγκατάθεσης και τεκμηρίωσης σε μια κινητή πλατφόρμα. Έχουν δημιουργηθεί και άλλες εκδόσεις για κινητά οι οποίες όλες στοχεύουν στην πρόληψη και στα λάθη πριν μια χειρουργική επέμβαση.
Χειρουργικές εφαρμογές (plug-ins):
Ερευνητές τελειοποίησαν τα υπάρχοντα επιταχυνσιόμετρα καθώς επίσης και γυροσκοπικές εφαρμογές προκειμένου να δημιουργήσουν χειρουργικά εργαλεία έτσι ώστε οι χειρουργοί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ελέγξει για τη θέση ενός οργάνου ή την εσωτερική δομή του σώματος, εξηγεί ο Wodajo. Νέες εφαρμογές όπως το BrainLabs επίσης αντικαθιστούν πολυσυσκευές όπως είναι τα συστήματα εντοπισμού θέσης όπου οι χειρουργοί χρησιμοποιούν τώρα για την πλοήγηση βαθιά μέσα στο σώμα ή την επισκευή εμφυτεύματων, προσθέτει ο Wodajo.

Εφαρμογές Χειρουργικής Απεικόνισης:
Ορισμένες νέες εφαρμογές παρέχουν πρόσβαση σε απεικονίσεις ασθενών. Η εφαρμογή Hallux παίρνει την δυνατότητα αυτή ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας τρισδιάστατα, χρωματικά κωδικοποιημένα μοντέλα εικόνων που βοηθούν τους χειρουργούς να χαρτογραφούν τις δομές που δεν μπορούν να δουν κάτω από τους μυς ή τους ιστούς, λέει Wodajo.

Αποστειρωμένη προστασία:
Νέα προϊόντα, όπως το αδιάβροχο περίβλημα για iPads ονομάζεται Frog Skin, καθιστά δυνατό να επιτευχθεί h ασφάλεια των κινητών συσκευών στο χώρο του χειρουργείου, σύμφωνα με έναν φανατικό της κινητής τεχνολογίας και διευθυντή πληροφοριακών συστημάτων του Beth Israel Deaconess Medical Center και κοσμήτορας στην ιατρική σχολή του Harvard, John Halamka. Σύμφωνα με τον John Halamka το Frog Skin είναι μια ταινία που καλύπτει, δημιουργεί μια αποστειρωμένη κάλυψη για τη συσκευή, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στους γιατρούς να χρησιμοποιούν την οθόνη αφής.
Φαρμακείο διασταυρούμενων ελέγχων:
Μία άμεση χρήση για τις κινητές συσκευές, είναι η πρόσβαση πληροφόρησης για τα φάρμακα κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, όπως είπε ο Dr Claudio Palma, αναισθησιολόγος στην Soma Ορθοπεδική στο Σαν Φρανσίσκο, λέει στο Becker's Hospital Review  .
"Χρησιμοποιώντας το iPhone / iPad και Epocrates μου δόθηκε η ευκαιρία σε πραγματικό χρόνο να έχω πρόσβαση σε φάρμακα, στις αλληλεπιδράσεις αλλά και στις κλινικές πληροφορίες στην παλάμη του χεριού μου στον χώρο του χειρουργείου".
Xειρουργική επέμβαση-τηλεδιάσκεψης:
Με την ανακοίνωση της Apple ότι FaceTime μπορεί να γίνει συμβατό HIPAA , οι χειρουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν σύντομα τα iPads τους προκειμένου να πραγματοποιεί βίντεο-διάσκεψη και να διαβουλεύεται πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την επέμβαση, σύμφωνα με τον Wodajo.
«Η πιο βασική και θεμελιώδης λειτουργία των κινητών συσκευών είναι η επικοινωνία," γράφει ο Wodajo. "Στο χειρουργικό πεδίο, αυτό σημαίνει συχνά ανταλλαγή οπτικών πληροφοριών όπως  διεγχειρητική παρατηρήσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για την κατανόηση χειρουργικών επιλογών και προγνώσεων."


Ένας τομέας που χρειάζεται δουλειά ακόμα είναι η δυνατότητα ροής εργασίας για τα κινητές συσκευές μέσα στο χειρουργικό δωμάτιο , σύμφωνα με τον Mark Antoszyk, επικεφαλής CRNA του Ιατρικού Κέντρου στην Βόρεια Καρολίνα στο Concord, o οποίος είπε στο  Becker's Hospital Review ότι τα κινητά μέσα στις χειρουργικές αίθουσες μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την αποτελεσματικότητας μιας χειρουργικής επέμβασης. Όλα αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με προσοχή τις διαδικασίες των χειρουργικών αιθουσών.
"Πολλές φορές αυτό που βλέπω είναι ότι ένα πρόγραμμα έχει αγοραστεί επειδή λειτουργεί με το υπόλοιπο σύστημα, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο εργασίας των τελικών χρηστών στην χειρουργική αίθουσα" λέει ο Antoszyk.


Μπορείτε να βρείτε περισσότερα:- διαβάστε το άρθρο για την χρήση των κινητών συσκευών στις χειρουργικές επεμβάσεις Becker's Hospital Review - δείτε επίσης θέματα στην ροή εργασίας των χειρουργικών αιθουσών για την κινητή τεχνολογία στο Becker's
- εδώ θα βρείτε το
post του blog του John Halamka
- δείτε τις αναφορές για τα κινητά χειρουργικά εργαλεία στο  
iMedicalApps'
- δείτε περισσότερα σχετικά με το θέμα του
post What the iPad Means to Doctors in the Operating Room: Q&A with QxMD’s Daniel Schwartz

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Οκτώβριος : Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.


Στην ζωή ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές θα πρέπει (όσο το δυνατόν γίνεται), να τις αντιμετωπίζεις με θετικό τρόπο. Για τον λόγω αυτόν λοιπόν ένα ενδιαφέρον video στο YouTube κάνει τον γύρο του κόσμου προκειμένου να ενημερώσει ή καλύτερα να υπενθυμίσει στο γυναικείο πληθυσμό να κάνει την αυτοεξέταση με την μέθοδο της ψηλάφησης. Η ονομασία του video είναι Your Man Reminder.
Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και μια εφαρμογή για iPhone με τον ίδιο τίτλο, δωρεάν, όπου κάποιοι άντρες αρκετά ελκυστικοί στο γυναικείο πληθυσμό αναλαμβάνουν τον ρόλο να σας υπενθυμίσουν, όποτε εσείς το ορίσετε, να πράξετε την εξέταση με την μέθοδο της ψηλάφησης. Επίσης παρέχει συμβουλές και πληροφορίες για τον καρκίνο του μαστού.
Ένας τρόπος προσέγγισης που ήδη στο YouTube μετρά 213690 views και αρκετά ήδη downloads στο iPhone.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το εν λόγω video-καμπάνια καθώς επίσης αν μεταβείτε στο Apple Store μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή με το όνομα Your Man Reminder.




Εδώ βρίσκεται το link για το Apple Store
http://itunes.apple.com/us/app/your-man-reminder/id467911146?mt=8

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Δυναμικά βήματα και νέες προοπτικές για την παγκόσμια υγεία και το eHealth από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


 Σημαντικά βήματα γίνονται αυτόν τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της ανάπτυξης και αξιοποίησης του eHealth. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Παρίσι στις 28 Σεπτεμβρίου 2011,βλέποντας την ανάγκη που προκύπτει από τους ίδιους τους ασθενείς για περισσότερη ενημέρωση, χαμηλότερο κόστος καθώς επίσης και την τεχνολογική εξέλιξη που δίνεται με την δυνατότητα του mobility για περισσότερη ευελιξία στις παροχές υγείας, διοργάνωσε ένα κάλεσμα σε μια συσπείρωση, τα μέλη κράτη της Ευρώπης, προκειμένουν να αναπτυχθουν έξυπνες τεχνολογίες ασφάλειας ιατρικών δεδομένων.
Αυτές οι "έξυπνες" τεχνολογίες  στοχεύουν στην ασφάλεια και στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του ατόμου.Η ανάπτυξη της ποιότητας της περίλθαψης, ο αγώνας εναντίων των φαινομένων απάτης καθώς επίσης και η αύξηση του κόστους στο χώρο της υγείας είναι πρωτεύον ζήτημα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο.

Η παρούσα κατάσταση
Ίσως λίγοι γνωρίζουν για τις επαγγελματικές κάρτες υγείας(1) και τα κινητά τηλέφωνα όπου σε μερικές χώρες παίζουν τον ρόλο του "στηθοσκόπιου" σε νοσοκομεία και σε ιατρικές πρακτικές. Παρόλα αυτά όμως η ασφάλεια των καρτών αυτών υπολείπεται κατά πολύ από την ασφάλεια που έχουν οι πιστωτικές κάρτες και ακόμα περισσότερο των καρτών κινητής τηλεφωνίας (SIMS/USIM). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη λόγω εμφάνισης φαινομένων απάτης σε πολλές από τις χώρες που γίνεται η χρήση των καρτών αυτών, καθώς επίσης και του κόστους της συμβατικής θεραπείας λόγω δυσκολίας διαχείρισης των ιατρικών δεδομένων . Οι υπηρεσίες υγείας λοιπών μερικών χωρών έχουν φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή στην ανάπτυξη των υπηρεσιών τους, οι οποία είναι συγκρίσιμη με την κατάσταση των πιστωτικών καρτών πριν 40 χρόνια, που είχαν παρόμοια προβλήματα. Η έξυπνη κάρτα υγείας είναι η ιδανική λύση για την ηλεκτρονική επεξεργασία των ιατρικών δεδομένων, παρέχοντας παράλληλα αποδεδειγμένες εγγυήσεις, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Smart Security Technologies
Το Φεβρουάριο του 2009 η Αμερική συμφώνησε στην δημιουργία ενός προγράμματος με το όνομα Πληροφορική Υγείας για δράσεις της Οικονομικής και Κλινικής Υγείας (HITECH Act). δείχνοντας ακόμα περισσότερο την τάση για περισσότερο ανάπτυξη στην ασφάλεια της "ηλεκτρονικής υγείας". Το πρόγραμμα αυτό καλεί, όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του οικοσυστήματος της υγείας να εργασθούν για την δημιουργία ενός δικτύου (προστατευόμενων υποδομών υγείας) για την συλλογή και την ανταλλαγή τυποποιημένων ιατρικών δεδομένων (Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας) με την χρήση πιστοποιημένης τεχνολογίας (certified technology). Παράλληλα εξασφαλίζει την διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την ακρίβεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων αυτών.
Η έξυπνες κάρτες θα χρησιμοποιούν, το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και στις πιστωτικές κάρτες όσον αφορά τις τεχνικές διαχείρισης ταυτότητας, οι οποίες ως γνωστών, έχουν δοκιμαστεί ευρέως στον τραπεζικό τομέα αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς που απαιτούν ζητήματα ταυτότητας. Οι τεχνικές αυτές είναι σε θέση να διαχειριστούν τα δικαιώματα όλων των ενδιαφερόμενων του κλάδου υγείας όπως των επαγγελματίων υγείας, των ασθενών, των νοσηλευτών, των ειδικών υγείας, αλλά και των φαρμακοποιών. Τα δικαιώματα αυτά έχουν να κάνουν με κλειδιά ασφαλείας (password), κρυπτογραφημένα έγγραφα, και πιστοποιήσεις που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων.
Η Ιατρική Κοινότητα της Αμερικής έχει ήδη τονίσει τα ενδιαφέροντα της χρήσης, των έξυπνων καρτών, οι οποίες αποθηκεύουν ιατρικά στοιχεία (αλλεργίες, ομάδα αίματος, τρέχουσες θεραπείες και πολλά άλλα) και είναι χρήσιμα ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην τραγωδία του τυφώνα Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης ο Οργανισμός Ασφαλείας της Αμερικής πραγματοποιεί καμπάνιες για την ενημέρωση του κοινού προκειμένου να γενικευτεί η χρήση των έξυπνων καρτών έτσι ώστε να μειωθούν οι δαπάνες που αφορούν τις απάτες στον τομέα της υγείας.

Παραδείγματα (case studies)
Στην Αμερική όλο και περισσότερες έξυπνες κάρτες έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία LifeNexus δημιούργησε μια τέτοια έξυπνη κάρτα η οποία εκτός από το ότι περιείχε ιατρικά στοιχεία έδινε την δυνατότητα στον χρήστη να την χρησιμοποιείσει επίσης και σαν πιστωτική κάρτα. Κάτι παρόμοιο δημιουργήθηκε από την Τράπεζα των ΗΠΑ, υπό την μορφή βραχιολιού το οποίο είχε ένα απαραβίαστο μικροεπεξεργαστή.(Mastercard PayPass) O μικροεπεξεργαστής αυτός περιείχε ένα μοναδικό αριθμό (VITA number) ο οποίος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης παρείχε πρόσβαση στο προσωπικό ιατρικό αρχείο του κατόχου του βραχιολιού.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία ετοιμάζεται να εκδώσει τον επόμενο Οκτώβριο, μιας νέας γενιάς έξυπνης κάρτας υγείας που θα είναι σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εταιρείες για online χρήση. (eGK Genereation 1plus) Στην Γαλλία μια παρόμοια κάρτα υγείας CPS3 έχει τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του έτους. Όλες οι κάρτες αυτές πλέον είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό πρότυπο (European IAS ECC standard ).

Η Αγορά του eHealth
Η αγορά της "ηλεκτρονικής υγείας" ενισχύθηκε κατά πολύ λόγω της τάσης που υπάρχει, την στιγμή μάλιστα όπου οι δυνατότητες εντοπισμού ασθενών και επαγγελματιών υγείας μέσω αυτών και η χρήση διαδικτύου έχουν ενισχυθεί από τις δυνατότητες της τεχνολογίας του mobile internet.
Σύμφωνα με την In-Stat η αγορά υγείας για το 2013 θα υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με την έκρηξη (40%) που υπάρχει των τεχνολογιών επικοινωνίας υγείας .
Σύμφωνα με την ABI Research η αγορά κινητών συσκευών οι οποίες θα συνδέονται με ιατρικό εξοπλισμό (με ασύρματους αισθητήρες) θα αυξηθεί τα επόμενα 5 χρόνια κατά 100 εκατομμύρια συσκευές τον χρόνο. Ωστόσο οι τεχνολογίες για την ψηφιακή υγεία θα αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε θα μπορούν να επικοινωνούν με τα νέας γενιάς κινητά (smartphones) .
H εταιρεία Qualcomm στην Κίνα έχει ξεκινήσει ένα μεγαλόπνοο έργο για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων με την χρήση μια εφαρμογής στα κινητά νέου τύπου τα λεγόμενα smartphones τα οποία θα συνδέονται με αισθητήρες μικρό-ηλεκτρο-καρδιογραφήματος.Τα δεδομένα θα συλλέγονται από ένα κέντρο από 30 ειδικούς που θα εργάζονται σε 24 ώρη βάση για την ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας ιατρούς όταν αυτό απαιτείται.
H εταιρεία Sierra Wireless έχει επίσης αναπτύξει μια εφαρμογή για τους διαβητικούς για την παρακολούθηση της γλυκόζης. Η εταιρεία αναπτύσσει σύστημα διαμόρφωσης παροχής ροής αέρα σε ασθενείς με άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου. Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει συστήματα M2M (επικοινωνία μεταξύ των μηχανών- machine to machine) τα οποία θα παρακολουθούν από απόσταση την αρρυθμία ασθενών σε πραγματικό χρόνο.
Μια εφαρμογή που έχει ξεκινήσει πριν μερικούς μήνες στις ΗΠΑ (από την εταιρεία iMPack) αφορά την ανίχνευση της ποιότητας του ύπνου σε ασθενείς με άπνοια κατά την διάρκεια της νύχτας όπου τα δεδομένα θα συλλέγονται από ένα smartphone Nokia C7 (χρησιμοποιώντας τεχνολογία NFC). Τα αποτελέσματα αυτά στην συνέχεια θα διαβιβάζονται στο ιατρό.

Συμπέρασμα
Όλα τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός συνασπισμού από τους επαγγελματίες υγείας στην Ευρώπη για την επίλυση και την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών. Η Ευρώπη έχει μπει δυναμικά, αυτό που μένει να δούμε είναι η συνεισφορά όλων στην δημιουργία ενός πλαισίου ασφαλής ηλεκτρονικής υγείας που όπως φαίνεται είναι προ των πυλών. Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα ακολουθήσει την εξέλιξη αυτήν στον κλάδο υγείας που θα φέρει αλλαγές και θα είναι μια επανάσταση σε αρκετούς τομείς με ίσως ιδιόμορφες συνέπειες και ποικίλες αντιδράσεις. Η ουσία είναι όμως ότι η ψηφιακή υγεία (eHealth) σαν μια γενικότερη έννοια έχει έρθει και θα εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας είτε το θέλουμε είτε όχι με οποιαδήποτε μορφή, με σκοπό την ευελιξία τόσο του συστήματος υγείας όσο και την υποστήριξη των ίδιων των ασθενών.

References:
(1)Οί κύριες χώρες που χρησιμοποιούν κάρτες υγείας για τους ασθενείς και για τους εππαγελματίες υγείας είναι η Γαλλία (60 εκατομμύρια κάρτες), η Γερμανία (80 εκατομμύρια κάρτες), το Ταϊβάν (24 εκατομμύρια κάρτες), το Βέλγιο (11 εκατομμύρια κάρτες), η Αυστρία (11 εκατομμύρια κάρτες), και η Αλγερία (7 εκατομμύρια κάρτες)
http://www.cartes.com/

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

AIDS και Τεχνολογία

Η τεχνολογία, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, δίνει την δυνατότητα σε δυνατά μυαλά να την εκμεταλλεύονται προς όφελος της επιστήμης και του κοινωνικού συνόλου. Όταν αυτά τα δυνατά μυαλά είναι Ελληνικής καταγωγής, νιώθεις επίσης και εθνικά υπερήφανος. Σε μια εποχή όπου η κρίση και η εικόνα της χώρας, δεν είναι από τα δυνατά σημεία που σε κάνουν να νιώθεις υπερήφανος. Παρόλλα αυτά ένας επιστήμονας Ελληνικής καταγωγής, που ακόυει στο όνομα κος. Νίκος Χρόνης, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σπουδές στην Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ με ειδίκευση στις νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέα Υόρκης και μέλος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, εργάζεται και αναπτύσει τεχνολογίες οι οποίες βοηθουν τον γιατρό μέσω ένος τσιπ, να βλέπει την πορεία ενός ασθενούς που πάσχει από την νόσο του AIDS, σε απομακρυσμένους πληθυσμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (βλέπε Αφρική) ,
Αυτο επιτυγχάνεται με μια σταγόνας αίματος που δίνει ο ασθενής στο τσιπάκι αυτό, όπου στην συνέχεια αναλύονται μέσω μια φορητής συσκευής, όχι μεγαλύτερης από μια θήκη γυαλιών. 
Σύμφωνα με την συνέντευξη του κου. Νίκου Χρόνη που έδωσε στο vima.gr, η τεχνολογία αυτή περιγράφεται στα μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα (microelectromechanical systems), ένα δυναμικό πεδίο εφαρμογών της μηχανικής που συνδυάζει τη Νανοτεχνολογία και, στην περίπτωση του κ. Χρόνη, τη Μικροοπτική και τη Μικρορευστομηχανική. 
Η τεχνολογία και μάλιστα η φορητή τεχνολογία στην υπηρεσία της ιατρικής είναι αυτή που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει τον ιατροφαρμακευτικό χώρο.
Πριν λίγο καιρο, εμφανίστηκε μια εφαρμογή για τα αγαπημένα μας iPhone, όπου ένας ασθενής με διαβήτη, μπορεί μέσω μια συσκευή που συνδέεται με το iphone μπορεί να κάνει έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του, κρατάει σημειώσεις και στέλνει τις πληροφορίες στους γιατρούς μέσω μιας δωρεάν εφαρμογής. Η εφαρμογή λέγεται ibgstar και μπορείται να δείτε πως λειτουργεί κάνωντας κλικ εδώ.
Εύκολα λοιπόν μπορούμε να φανταστούμε, εάν συνδυάσουμε τις βιοτεχνολογίες, την διαδραστηκότητα και ιστοχώρους ή  μελλοντικά, ιατρικού περιεχομένου, κοινωνικά δίκτυα, ένα μέλλον όπου οι φορητές συσκευές θα διενεργούν εξετάσεις για λογαριασμό μας και μέσω ενός ιατρικού επιστημονικού δικτύου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εύκολη, φθηνή και προσβάσιμη από τους περισσότερους ανθρώπους.

Η χρηματοδότηση σε νέες μεθόδους και έρευνες καθίσταται αναγκαία την εποχή όπου η πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά ολοένα και ελαχιστοποιείται.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ασθενείς και πολίτες στην διαμόρφωση της εικόνας του φαρμακευτικού κόσμου μέσω των Social Media


Έχετε ποτέ σκεφθεί κατά πόσο οι πολίτες και κατ' επέκταση οι ασθενείς μπορούν να διαμορφώσουν την εικόνα ενός φαρμακευτικού σκευάσματος και ακόμα περισσότερο την εικόνα μιας φαρμακευτικής εταιρείας?

Σύμφωνα με την 7η Πανελλαδική Έρευνα CSR 2011 του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, οι Έλληνες πολίτες/καταναλωτές αλλάζουν την συμπεριφορά τους και οι πλειοψηφία αυτών αποκτά ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση προϊόντων και των εταιρειών. (κάντε κλικ εδώ για να δείτε την σχετική έρευνα)
Όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο στα Social Media όπως το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα. Στην αρχή ως περιέργεια, μετά ως καθημερινότητα, τα Social Media αποδεικνύονται ως ο σημαντικότερος πόλος του "Word of mouth". Μια έννοια που απλά σημαίνει την διάδοση κάποιου νέου ή κάποιας πληροφορίας από στόμα σε στόμα. Σε αυτήν την τεχνική ή αν θέλετε μέθοδο, έχουν βασιστεί τα κοινωνικά δίκτυα ή αλλιώς Social Media. Δηλαδή η ελεύθερη και χωρίς κόστος δυνατότητα των ανθρώπων, να μπορούν να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο, για κάτι ενδιαφέρον.
Οι εταιρείες λοιπόν, αντιλήφθηκαν αυτήν την τάση, και απλώθηκαν στα μέσα αυτά, προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους αλλά και για να δείξουν στο κόσμο την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη. Όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργήθηκε έδωσε την αφορμή και την ευκαιρία στους καταναλωτές-πολίτες να πουν την γνώμη τους, ακόμα και να τιμωρήσουν . Παραδείγματα γι' αυτό υπάρχουν πολλά.
Η ώθηση αυτή λοιπόν που έχει δοθεί από τους πολίτες, έδωσε την δυνατότητα στους ασθενείς που είναι εν'δυνάμη καταναλωτές φαρμακευτικών προϊόντων να δημιουργήσουν ψηφιακές κοινότητες στα κοινωνικά δίκτυα, blogs, websites προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώμες αλλά και να κάνουν κριτική στις φαρμακευτικές εταιρείες. Όσο και να σας φαίνεται απίστευτο, οι γνώμες των ανθρώπων αυτών, μετράει τόσο στις αποφάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για την λειτουργία τους, όσο και στα στρατηγικά τους σχέδια. Έχει βοηθήσει, στο να αλλάξουν οι εταιρείες πρόσωπο και να έρθουν πιο κοντά στον ασθενή/καταναλωτή/πολίτη έτσι ώστε να υπάρχει κέρδος και για τους δύο. 
Τα πράγματα όμως εξελίσσονται ραγδαία. Πριν λίγο καιρό μιλάγαμε για το internet και τα social media και όλα αυτά που συζητάμε γενικώς, αλλά η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μετέφερε την δυνατότητα της άμεσης ανταπόκρισης, συμβολής και επιρροής στα δρώμενα της καθημερινότητας από οπουδήποτε και να βρίσκεσαι, σε ένα μέσο που το έχουμε πάντοτε πάνω μας. Και δεν είναι τίποτα άλλο από το κινητό μας. Τα έξυπνα κινητά. Τα smartphones. Η τάση λοιπόν των κοινωνικών μέσων και οι λόγοι χρήσης τους, οδήγησαν στην χρήση αυτών των συσκευών. Έτσι λοιπόν, οι φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιώτες και διάφοροι κοινωφελείς οργανισμοί έχουν ξεκινήσει στην δημιουργία εφαρμογών για χρήση σε αυτές τις συσκευές.

Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Στην Αμερική που η χρήση είναι ευρέως πιο γνωστή και οι νομοθετικοί περιορισμοί είναι λίγο πιο ελαστικοί όσον αφορά τον φαρμακευτικό χώρο αλλά και στην Ευρώπη, συμμετέχουν πολίτες/ασθενείς δημιουργώντας διάφορα προφίλ σε αυτές τις εφαρμογές προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες.
Δυστυχώς στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα σε μια φάση όπου όλα είναι υπό διερεύνηση. Δεν έχει γίνει κάποια ακόμη αξιόλογη κίνηση. Σιγά-σιγά κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δηλώνουν έντονα την παρουσία τους στα κοινωνικά μέσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι ιδιώτες επιχειρούν να δημιουργήσουν εφαρμογές για το ελληνικό κοινό.
Θεωρώ ότι σε λίγο διάστημα από τώρα στην συνείδηση του Έλληνα πολίτη/ασθενή θα παρουσιαστεί η ανάγκη για την δημιουργία εφαρμογών που θα δημιουργήσουν ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης μεταξύ των ίδιων των ασθενών, δημόσιων φορέων αλλά και της ίδιας την ιατρικής κοινότητας.
Δεν έχει παρά να περιμένουμε να δούμε και ταυτοχρόνως να είμαστε ενεργοί, κάνοντας την διάδοση της ανάγκης αυτής, γνωστή στον Ελλαδικό χώρο του διαδικτύου και όχι μόνο.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εφαρμογή στο iPhone για ασθενείς με Καρκίνο του Μαστού ...

Η εταιρεία Novalus Mobile, στο Charlote στην Νότια Καρολίνα της Αμερικής λάνσαρε μια εφαρμογεί για iPhone που χρησιμοποιεί δυνατότητες των Social Media παρέχοντας σε νεοδιαγνωσθέντες, στους υπάρχοντες ασθενείς, στους ασθενείς που έχουν σωθεί, στις οικογένειες ασθενών, στους φίλους, στους επαγγελματίες και σε εκείνους που μαθαίνουν για την ασθένεια να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στην ίδια περιοχή. (με βάση την θέση που βρίσκονται).
Αυτή η φοβερή ασθένεια συνδέει τους ανθρώπους μαζί με έναν σημαντικό τρόπο.
Η εφαρμογή παρέχει μια απλή, ανώνυμη πλατφόρμα για να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει και να επικοινωνεί με άλλους δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τις ερωτήσεις, την μάθηση καθώς επίσης και στο να μοιραστουν εμπειρίες και πληροφορίες χωρίς να χρείαζονται εξηγήσεις και άβολες συνομιλίες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novarus Mobile, David Moore, αναφέρθηκε λέγοντας «είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό, ασφαλές, υποστηρικτικό και πληροφοριακό περιβάλλον για τους ανθρώπους για να αλληλεπιδράσουν."
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για άτομα που έχουν πληγεί από τον καρκίνο του μαστού να εμπλακούν, με την συγκέντρωση χρημάτων, και την φυσική επικοινωνία μέσω κοινοτήτων ασθενών. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες επιλογές, αν κάποιος θέλει να φτάσει αμέσως σε κάποιον άλλο με παρόμοιες εμπειρίες.

Με την ανάπτυξη των έξυπνων τηλεφώνων και τη χρήση εφαρμογών αυτό είναι ένας λογικό αλλά και αποδοτικός τρόπος για τις ειδικές ομάδες ασθενών για να αλληλεπιδράσουν.

H εφαρμογή Breast Cancer Connect είναι μια δωρεάν εφαρμογή και είναι διαθέσιμη στο iPhone App Store: http://itunes.apple.com/us/app/breast-cancer-connect/id435832590?mt=8&ls=1

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πως αισθάνονται οι γιατροί σχετικά με τους ασθενείς που Google-άρουν τα συμπτώματα της ασθένειας τους ?

Ένα φαινόμενο που αρκετοί γιατροί αντιμετωπίζουν με δέος είναι όταν κάποιοι ασθενείς τους φέρνουν ένα πλήθος εκτυπώσεων από διάφορες έρευνες ή πληροφορίες που έχουν βρεί στο Google χρησιμοποιώντας ως κλειδί αναζήτησης το σύμπτωμα της ασθένειας που έχουν.
Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Dr. Zachary Meisel στους Times, σε ένα μέρος αυτής αναφέρει ένα παράδειγμα το οποίο έχει γίνει πλέον ένα σύνηθες σενάριο:
"...Μια εκπαιδευόμενη γιατρός ξεκίνησε την παρουσίασή της έχοντας το εξής αξιοπερίεργο θέμα. . " Η ασθενής στο δωμάτιο 3 το πρωί είδε αίμα στην λεκάνη της τουαλέτας της και τώρα είναι εδώ με μια στοίβα με διάφορες εκτυπώσεις με πληροφορίες από το internet σχετικά με αυτό που θεωρεί ότι έχει...." συνεχίζοντας η γιατρός πρόσθεσε... " Πιστεύω πως η ασθενής έχει αιμοροϊδες ... Πρόκειται για μια άλλη μια περίπτωση την οποία ονομάζουμε πλέον cyberchondria"
Πρέπει η γιατροί να σταματήσουν να συζητούν κατά πόσον οι ασθενείς κάνουν έρευνες για τα συμπτώματα της πάθησής τους στο διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει ήδη. Είναι πλέον δεδομένο. Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να επεξεργαστεί πως θα χειριστεί καλύτερα αυτήν την νέα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με μια έρευνα από το Pew Research Center's Internet και το American Life Project το 61% των ασθενών στρέφονται προς το internet προς αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών. Αυτοί οι αριθμοί βέβαια προκύπτουν από μια έρευνα του 2009, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι αριθμοί αυτοί τώρα είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.
Ιστορίες και πληροφορίες από αμφισβητούμενα sites καταλήγουν να έχουν στην μηχανή αναζήτησης Google υψηλό επίπεδο εμφάνισης αποτελεσμάτων σε σχέση με έγκυρες πληροφορίες από ιατρικά ινστιτούτα.
Ο Dr. Meisel, επίκουρος καθηγητής επείγουσας ιατρικής του νοσοκομείου της Πενσυλβάνιας, ο οποίος διατηρεί μόνιμη στήλη στην ιστοσελίδα των Times (όνομα στήλης The Medical Insider), έρχεται να προτείνει μια ιδέα για το πως οι γιατροί μπορούν να συμβάλουν και να βοηθήσουν τους ασθενείς από την πληθώρα ιατρικών πληροφοριών που διαχέονται στο internet.
"....οι γιατροί θα μπορούν να κατευθύνουν τους ασθενείς τους σε ιστοσελίδες που παρουσιάζουν αποκλειστικές τεκμηριωμένες ιατρικές πληροφορίες..." καθώς επίσης προσθέτει

" ...οι γιατροί και κατ' επέκταση η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλήψει την ιδέα ότι το διαδίκτυο κάνει την περίθαλψη των ασθενών δυσκολότερη. Μπορεί η ετικέτα των cyberchondriac να είναι ένα ακραίο παράδειγμα αλλά είναι κάτι που ισχύει ως πρόβλημα αν οι γιατροί συνεχίσουν να ζουν μόνο στην αίθουσα εξέτασης με την πεποίθηση ότι οι ασθενείς έχουν την ανάγκη να αυταπατώνται από λάθος και εντυπωσιακές πληροφορίες που συλλέγουν από το διαδίκτυο πληροφορίες.   "

Πηγαίνοντας online και βοηθώντας τους ασθενείς να πλοηγηθούν σε ασφαλής ιατρικές πληροφορίες είναι πλέον μια νέα ευθύνη του ιατρού στον 21 αιώνα που βρισκόμαστε, είτε μας αρέσει είτε όχι. Οι ιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να αδιαφορούν για τις αναζητήσεις των ασθενών στο διαδίκτυο και με την πρώτη ευκαιρία να αποκτήσουν απευθείας σύνδεση με τον ασθενή online.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Social Media and Health (EN)

In the age of Twitter, the Facebook generation and the need for a global society, the creation of social networks (Facebook, Twitter, wikis, etc.) is an important role in daily life of every person. From the first moment of chat rooms (typing text conversation with a computer in real time) until the time of Tweeting or Facebook Likes, we have passed the new trend of internet users to communicate their health problems or experiences. As a result of this, we notice the increasing of content on the internet which is relevant to health issues. Tips exchanged between patients, suggestions for the most qualified doctors, spread the news concerning the development of some diseases, creating websites that focus in health are emerging daily. How secure and accurate information are available online; What risks may cause incorrect information.; What is to blame for this;
A simple comparison of statistics shows that a growing proportion of patients rapidly moving to the internet and social media in order to search immediate and no cost medical information. On the other hand the number of health professionals, important personalities who shape opinions in the health sector as well as the medical community itself is unaware and indifferent to this need of patients which it has begun to take shape now online.
The online patients realised that the gap between doctors and themselves to use the Internet and specifically the Social Media,  hides a danger of falling into traps or even making the wrong paths. Now more than ever the need for information, education and contribution of the medical community is imperative. In order to ensure the integrity of life for patients, doctors will have to specialize and even more to look to the new order that changes the landscape of health.