Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

Αύξηση χρήσης διαδικτύου σε θέματα υγείας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σημειώνεται αύξηση της χρήσης του διαδικτύου σε θέματα υγείας στην Ελλάδα. Σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr/) του Γιάννη Ριζόπουλου αναφέται ότι ενας από τους βασικότερους «πυλώνες» στη λειτουργία του, που έχουν καταστήσει το Διαδίκτυο απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, είναι ο απροσμέτρητος πλούτος των πληροφοριών τις οποίες μας παρέχει άμεσα και επί παντός θέματος, 24 ώρες την ημέρα.

Το άρθρο αναφέρει ότι "όσο «βαθύτερα» μπαίνει το Ίντερνετ στη ζωή μας, τόσο περισσότερο θεριεύει το ενδιαφέρον και η αναζήτηση, ακόμα και στη χώρα μας: σύμφωνα με στοιχεία της πιο πρόσφατης (Μάιος 2011, πάνω σε στοιχεία του 2010) έρευνας του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σχετικά με τη «Χρήση του Διαδικτύου από τους Ελληνες», ο τομέας που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (σχεδόν διπλασιασμό, από το 27% στο 50%) από πλευράς ενδιαφέροντος των χρηστών, ήταν η αναζήτηση πληροφοριών για θέματα υγείας! (Διαβάστε όλη την μελέτη εδώ)
(Δείτε το δελτίο τύπου)

Αν αυτή η αυξητική τάση συνεχιστεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, και όχι μόνο, θα πρέπει να προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις τόσο των ασθενών-χρηστών όσο και των απλών χρηστών οι οποίοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν την αγορά αλλά και το πλαίσιο των διαδικτυακών δραστηριοτήτων. Επίσης σημαντικό θέμα είναι η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη που προκύπτει, να δώσουν την δυνατότητα έτσι ώστε η διάθεση της ιατρικής πληροφόρησης να είναι άμεση, ευέλικτη αλλά και ιατρικά τεκμηριωμένη.

Σε επίρρωση αυτής της τάσης δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εκτεταμένης (συμμετείχαν περίπου 1.050 πολίτες και γιατροί, σε αναλογία 2:1, απ' όλη την Ελλάδα) ποσοτικής έρευνας για τη διαμορφούμενη σχέση τους με το Διαδίκτυο σε θέματα υγείας, την οποία υλοποίησαν το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογική Συνεργασία του νοσοκομείου «Υγεία». (συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο για την έρευνα με θέμα την «Αποτύπωση της συμπεριφοράς των χρηστών ιατρικών sites». )

Δεν υπάρχουν σχόλια: