Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διάγνωση ασθένειας μέσω της οθόνης αφής των smartphones

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την διάγνωση ασθενειών μέσω κινητών τηλεφώνων ή καλύτερα έξυπνων συσκευών, πρόκειται να υλοποιηθεί . Οι κινητές συσκευές με την χρήση νέων εργαλείων θα μπορούν να κάνουν διάγνωση, όχι όμως με τον τρόπο που ίσως μπορεί να νομίζετε.
Ο νέος τρόπος για τα smartphones και τα tablets να μπορούν να κάνουν διάγνωση δεν θα γίνεται μέσω εφαρμογών που θα φορτώνουμε στις συσκευές μας αλλά από την ίδια την οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου μέσω βιολογικών δειγμάτων σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κορέα.
Σχετικό άρθρο στο περιοδικό New Scientist, αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να κάνει έκρηξη στην ανερχόμενη βιομηχανία με την ονομασία lab-in-chip, μετατρέποντας τα smartphones όχι σε απλές συσκευές λήψης διαγνωστικών δεδομένων αλλά σε μια διαγνωστική πλατφόρμα.
Η ιδέα βασίζεται στον τρόπο όπου οι οθόνες αφής των κινητών τηλεφώνων "αισθάνονται" την χωρητικότητα ή την δυνατότητα του ηλεκτρικού φορτίου του δαχτύλου του χρήστη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι οθόνες αφής είναι πραγματικά πολύ ευαίσθητες από ότι χρειάζεται στην πραγματικότητα για την ανίχνευση της άκρης του δαχτύλου και αποφάσισαν πως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία αυτή, σύμφωνα με το άρθρο του New Scientist.
"Επειδή οι οθόνες αφής μπορούν να διαγνώσουν πάρα πολύ μικρές αλλαγές στην χωρητικότητα, σκεφθήκαμε ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως υπέρ-ευαίσθητες διαγνωστικές πλατφόρμες βιοδεικτών ασθένειας." λέει ο Hyun Gyu Park.
Έτσι έκαναν ένα πείραμα και έβαλαν σταγονίδια με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις του DNA που προκαλούν χλαμύδα (chlamydia) σε μια μικρή οθόνη αφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αισθητήρια ηλεκτρόδια αφής κατάφεραν να διαγνώσουν και να προσδιορίσουν κάθε μια από τις τρεις συγκεντρώσεις του DNA από τις χωρητικότητές τους.
Αυτό δεν είναι αρκετό για να προσδιορίσουν μια παθογένεια αλλά σίγουρα είναι μια σταθερά για ένα πρώτο βήμα, είπε ένας blogger στο iMedicalApps.
Τέλος η ελπίδα, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αυτό το εγχείρημα είναι ότι οι οθόνες αφής μπορούν να αναλύσουν βακτήρια ή κάποια ασθένεια από διαφορετικά υγρά όπως πτύελα, σάλια, αίμα ακόμα και ούρα. Αν οι ερευνητές μπορέσουν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν παρεμβολές και προβλήματα από πράγματα όπως ιδρώτα, υγρασία κ.λ.π. θα έχουν βρει τον δρόμο για μια νέα μέθοδος διάγνωσης μέσω της κινητής τηλεφωνίας.
Το ερώτημα λοιπόν που θα βρεθεί ο κόσμος σε λίγα χρόνια είναι αυτό που θα προκύψει από την σύγκριση των πλεονεκτημάτων για τον άνθρωπο που θα προκύψουν από τον συνδυασμό τεχνολογιών για τέτοιου είδους υπηρεσίες και των συνεπειών αυτών όπως είναι για παράδειγμα η ασφάλεια του ιατρικού απόρρητου. Σε ένα κόσμο όμως όπου όλα αλλάζουν και διαρκώς καταρρίπτονται αντιλήψεις που θεωρούσαμε δεδομένες είναι πιθανό να φθάσουμε στην εποχή που μια συσκευή ανεξαρτήτου σχήματος και τεχνολογίας θα έχει πρωταρχική σημασία τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στο πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία μας.

Αναφορές
1. Δείτε το άρθρο στο New Scientist

Δεν υπάρχουν σχόλια: