Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εφαρμογές e-Health από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού

Με σκοπό την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και  καλύτερης εξυπηρέτησης τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Με σκοπό την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και  καλύτερης εξυπηρέτησης τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Εφαρμογές Ηλεκτρονικής μεταφοράς ιατρικών δεδομένων (Transfer of electronic medical records) μεταξύ των γιατρών, διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και ασφαλιστικών φορέων πρόκειται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, με σκοπό αφενός την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και αφετέρου την καλύτερη εξυπηρέτηση τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. 
Η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του Ευαγγελισμού ήταν ένα από τα πρώτα στοιχήματα της διοίκησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, το νοσοκομείο έχει αποκτήσει από χορηγίες ειδικούς φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχει θέσει σε λειτουργία ειδικό ασφαλές σύστημα ασύρματου Ιντερνέτ και υπηρεσιών εσωτερικού δικτύου και αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στη λειτουργία του συστήματος.
Οι ασθενείς θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τον ιατρικό τους φάκελο και σε CD, ενώ αναμένεται να μπουν σε τάξη και τα λογιστικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεργασία του νοσοκομείου με τους ασφαλιστικούς φορείς.
Εκτός από την ταχύτητα και την οικονομία που θα προκύψει καθώς και από τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών, θα εξοικονομηθεί σημαντικός χώρος, καθώς τα χάρτινα αρχεία του νοσοκομείου καταλαμβάνουν χώρο περίπου δύο στρεμμάτων και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται αναζήτηση του φακέλου του εσωτερικού ασθενούς στην κλινική, καθώς με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ο γιατρός του θα καταχωρεί και θα έχει πλήρη κλινική εικόνα του ασθενούς στον υπολογιστή του.
Σε ό,τι αφορά τα επείγοντα περιστατικά, μόλις ο γιατρός δώσει τις εντολές για εξετάσεις, αυτομάτως θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο εργαστήριο, στις διοικητικές υπηρεσίες και στο λογιστήριο, εξοικονομώντας τουλάχιστον πέντε ώρες αναμονής για τον ασθενή και τον συνοδό του από τμήμα σε τμήμα.

Με τον τρόπο αυτό καταργείται η γραφειοκρατική απασχόληση των νοσηλευτών και έτσι θα μπορούν να επικεντρωθούν στο κύριο έργο τους που είναι η φροντίδα των ασθενών.
Όλο το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διοικητή, έχει συνδεθεί στο δίκτυο και ο ασθενής παρακολουθείται με ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο.

Η μέθοδος εφαρμόζεται πιλοτικά με επιτυχία από την Ε' Παθολογική Κλινική και σύντομα θα επεκταθεί σε ολόκληρο το νοσοκομείο.

Η κάθε κλινική θα έχει τα τους δικούς της φορητούς υπολογιστές και οι γιατροί θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

πηγή: eefam.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: