Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας στην υπηρεσία των χειρουργικών επεμβάσεων

Ενώ οι εφαρμογές κινητής τεχνολογίας έχουν βρει μια θέση σε μια σειρά από ειδικότητες της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της ακτινολογίας και της νευρολογίας, μέχρι πρόσφατα δεν είχαν διεισδύσει στο χώρο του χειρουργείου.
Αυτό όμως αλλάζει, και μάλιστα γρήγορα. Νέα εργαλεία και νέες χρήσεις των εφαρμογών αυτών βάζουν γρήγορα τις φορητές συσκευές στα χέρια χειρουργών », τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά.
"Το iPad έχει τον δυναμικό ρόλο και είναι ο κύριος παίχτης σε μια χειρουργική επέμβαση λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής, αλλά και λόγω ότι διαθέτει αισθητήρες και δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης", γράφει ο blogger Felasfa Wodajo του iMedicalApps . "Ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία των μελλοντικών νεωτεριστών χειρούργων."
Τα κυριότερα σημεία των σχετικών χειρουργικών εφαρμογών και συσκευών μπορεί σύντομα να ζητηθούν από το προσωπικό ενός χειρουργείου περιλαμβάνουν:
Ενημερωτικό εφαρμογές (Information Apps):
Σε ειδικές πολύπλοκες διαδικασίες, οι χειρουργοί πρέπει να έχουν τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα πρωτόκολλα και την κατάσταση του ασθενή.
Εφαρμογές όπως η ΑΟ Surgery Reference μεταφέρονται σε πλατφόρμα κινητού, και  επιτρέπει στους χειρουργούς να αναζητήσουν τεχνικές πτυχές των διαδικασιών. Η εφαρμογή SurgiChart μπορεί να βοηθήσει έναν χειρούργο να κάνει tracking μέρος των χειρουργικών υποθέσεών του, ενώ η εφαρμογή Surgery Risk περιλαμβάνει έντυπα συγκατάθεσης και τεκμηρίωσης σε μια κινητή πλατφόρμα. Έχουν δημιουργηθεί και άλλες εκδόσεις για κινητά οι οποίες όλες στοχεύουν στην πρόληψη και στα λάθη πριν μια χειρουργική επέμβαση.
Χειρουργικές εφαρμογές (plug-ins):
Ερευνητές τελειοποίησαν τα υπάρχοντα επιταχυνσιόμετρα καθώς επίσης και γυροσκοπικές εφαρμογές προκειμένου να δημιουργήσουν χειρουργικά εργαλεία έτσι ώστε οι χειρουργοί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ελέγξει για τη θέση ενός οργάνου ή την εσωτερική δομή του σώματος, εξηγεί ο Wodajo. Νέες εφαρμογές όπως το BrainLabs επίσης αντικαθιστούν πολυσυσκευές όπως είναι τα συστήματα εντοπισμού θέσης όπου οι χειρουργοί χρησιμοποιούν τώρα για την πλοήγηση βαθιά μέσα στο σώμα ή την επισκευή εμφυτεύματων, προσθέτει ο Wodajo.

Εφαρμογές Χειρουργικής Απεικόνισης:
Ορισμένες νέες εφαρμογές παρέχουν πρόσβαση σε απεικονίσεις ασθενών. Η εφαρμογή Hallux παίρνει την δυνατότητα αυτή ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας τρισδιάστατα, χρωματικά κωδικοποιημένα μοντέλα εικόνων που βοηθούν τους χειρουργούς να χαρτογραφούν τις δομές που δεν μπορούν να δουν κάτω από τους μυς ή τους ιστούς, λέει Wodajo.

Αποστειρωμένη προστασία:
Νέα προϊόντα, όπως το αδιάβροχο περίβλημα για iPads ονομάζεται Frog Skin, καθιστά δυνατό να επιτευχθεί h ασφάλεια των κινητών συσκευών στο χώρο του χειρουργείου, σύμφωνα με έναν φανατικό της κινητής τεχνολογίας και διευθυντή πληροφοριακών συστημάτων του Beth Israel Deaconess Medical Center και κοσμήτορας στην ιατρική σχολή του Harvard, John Halamka. Σύμφωνα με τον John Halamka το Frog Skin είναι μια ταινία που καλύπτει, δημιουργεί μια αποστειρωμένη κάλυψη για τη συσκευή, ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στους γιατρούς να χρησιμοποιούν την οθόνη αφής.
Φαρμακείο διασταυρούμενων ελέγχων:
Μία άμεση χρήση για τις κινητές συσκευές, είναι η πρόσβαση πληροφόρησης για τα φάρμακα κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων, όπως είπε ο Dr Claudio Palma, αναισθησιολόγος στην Soma Ορθοπεδική στο Σαν Φρανσίσκο, λέει στο Becker's Hospital Review  .
"Χρησιμοποιώντας το iPhone / iPad και Epocrates μου δόθηκε η ευκαιρία σε πραγματικό χρόνο να έχω πρόσβαση σε φάρμακα, στις αλληλεπιδράσεις αλλά και στις κλινικές πληροφορίες στην παλάμη του χεριού μου στον χώρο του χειρουργείου".
Xειρουργική επέμβαση-τηλεδιάσκεψης:
Με την ανακοίνωση της Apple ότι FaceTime μπορεί να γίνει συμβατό HIPAA , οι χειρουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν σύντομα τα iPads τους προκειμένου να πραγματοποιεί βίντεο-διάσκεψη και να διαβουλεύεται πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την επέμβαση, σύμφωνα με τον Wodajo.
«Η πιο βασική και θεμελιώδης λειτουργία των κινητών συσκευών είναι η επικοινωνία," γράφει ο Wodajo. "Στο χειρουργικό πεδίο, αυτό σημαίνει συχνά ανταλλαγή οπτικών πληροφοριών όπως  διεγχειρητική παρατηρήσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για την κατανόηση χειρουργικών επιλογών και προγνώσεων."


Ένας τομέας που χρειάζεται δουλειά ακόμα είναι η δυνατότητα ροής εργασίας για τα κινητές συσκευές μέσα στο χειρουργικό δωμάτιο , σύμφωνα με τον Mark Antoszyk, επικεφαλής CRNA του Ιατρικού Κέντρου στην Βόρεια Καρολίνα στο Concord, o οποίος είπε στο  Becker's Hospital Review ότι τα κινητά μέσα στις χειρουργικές αίθουσες μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την αποτελεσματικότητας μιας χειρουργικής επέμβασης. Όλα αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με προσοχή τις διαδικασίες των χειρουργικών αιθουσών.
"Πολλές φορές αυτό που βλέπω είναι ότι ένα πρόγραμμα έχει αγοραστεί επειδή λειτουργεί με το υπόλοιπο σύστημα, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο εργασίας των τελικών χρηστών στην χειρουργική αίθουσα" λέει ο Antoszyk.


Μπορείτε να βρείτε περισσότερα:- διαβάστε το άρθρο για την χρήση των κινητών συσκευών στις χειρουργικές επεμβάσεις Becker's Hospital Review - δείτε επίσης θέματα στην ροή εργασίας των χειρουργικών αιθουσών για την κινητή τεχνολογία στο Becker's
- εδώ θα βρείτε το
post του blog του John Halamka
- δείτε τις αναφορές για τα κινητά χειρουργικά εργαλεία στο  
iMedicalApps'
- δείτε περισσότερα σχετικά με το θέμα του
post What the iPad Means to Doctors in the Operating Room: Q&A with QxMD’s Daniel Schwartz

Δεν υπάρχουν σχόλια: