Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

Δυναμικά βήματα και νέες προοπτικές για την παγκόσμια υγεία και το eHealth από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


 Σημαντικά βήματα γίνονται αυτόν τον καιρό στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της ανάπτυξης και αξιοποίησης του eHealth. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Παρίσι στις 28 Σεπτεμβρίου 2011,βλέποντας την ανάγκη που προκύπτει από τους ίδιους τους ασθενείς για περισσότερη ενημέρωση, χαμηλότερο κόστος καθώς επίσης και την τεχνολογική εξέλιξη που δίνεται με την δυνατότητα του mobility για περισσότερη ευελιξία στις παροχές υγείας, διοργάνωσε ένα κάλεσμα σε μια συσπείρωση, τα μέλη κράτη της Ευρώπης, προκειμένουν να αναπτυχθουν έξυπνες τεχνολογίες ασφάλειας ιατρικών δεδομένων.
Αυτές οι "έξυπνες" τεχνολογίες  στοχεύουν στην ασφάλεια και στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής του ατόμου.Η ανάπτυξη της ποιότητας της περίλθαψης, ο αγώνας εναντίων των φαινομένων απάτης καθώς επίσης και η αύξηση του κόστους στο χώρο της υγείας είναι πρωτεύον ζήτημα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο.

Η παρούσα κατάσταση
Ίσως λίγοι γνωρίζουν για τις επαγγελματικές κάρτες υγείας(1) και τα κινητά τηλέφωνα όπου σε μερικές χώρες παίζουν τον ρόλο του "στηθοσκόπιου" σε νοσοκομεία και σε ιατρικές πρακτικές. Παρόλα αυτά όμως η ασφάλεια των καρτών αυτών υπολείπεται κατά πολύ από την ασφάλεια που έχουν οι πιστωτικές κάρτες και ακόμα περισσότερο των καρτών κινητής τηλεφωνίας (SIMS/USIM). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη λόγω εμφάνισης φαινομένων απάτης σε πολλές από τις χώρες που γίνεται η χρήση των καρτών αυτών, καθώς επίσης και του κόστους της συμβατικής θεραπείας λόγω δυσκολίας διαχείρισης των ιατρικών δεδομένων . Οι υπηρεσίες υγείας λοιπών μερικών χωρών έχουν φθάσει σε μια κρίσιμη καμπή στην ανάπτυξη των υπηρεσιών τους, οι οποία είναι συγκρίσιμη με την κατάσταση των πιστωτικών καρτών πριν 40 χρόνια, που είχαν παρόμοια προβλήματα. Η έξυπνη κάρτα υγείας είναι η ιδανική λύση για την ηλεκτρονική επεξεργασία των ιατρικών δεδομένων, παρέχοντας παράλληλα αποδεδειγμένες εγγυήσεις, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Smart Security Technologies
Το Φεβρουάριο του 2009 η Αμερική συμφώνησε στην δημιουργία ενός προγράμματος με το όνομα Πληροφορική Υγείας για δράσεις της Οικονομικής και Κλινικής Υγείας (HITECH Act). δείχνοντας ακόμα περισσότερο την τάση για περισσότερο ανάπτυξη στην ασφάλεια της "ηλεκτρονικής υγείας". Το πρόγραμμα αυτό καλεί, όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του οικοσυστήματος της υγείας να εργασθούν για την δημιουργία ενός δικτύου (προστατευόμενων υποδομών υγείας) για την συλλογή και την ανταλλαγή τυποποιημένων ιατρικών δεδομένων (Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας) με την χρήση πιστοποιημένης τεχνολογίας (certified technology). Παράλληλα εξασφαλίζει την διαθεσιμότητα, την ασφάλεια, την ακρίβεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων αυτών.
Η έξυπνες κάρτες θα χρησιμοποιούν, το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και στις πιστωτικές κάρτες όσον αφορά τις τεχνικές διαχείρισης ταυτότητας, οι οποίες ως γνωστών, έχουν δοκιμαστεί ευρέως στον τραπεζικό τομέα αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς που απαιτούν ζητήματα ταυτότητας. Οι τεχνικές αυτές είναι σε θέση να διαχειριστούν τα δικαιώματα όλων των ενδιαφερόμενων του κλάδου υγείας όπως των επαγγελματίων υγείας, των ασθενών, των νοσηλευτών, των ειδικών υγείας, αλλά και των φαρμακοποιών. Τα δικαιώματα αυτά έχουν να κάνουν με κλειδιά ασφαλείας (password), κρυπτογραφημένα έγγραφα, και πιστοποιήσεις που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών προσωπικών δεδομένων.
Η Ιατρική Κοινότητα της Αμερικής έχει ήδη τονίσει τα ενδιαφέροντα της χρήσης, των έξυπνων καρτών, οι οποίες αποθηκεύουν ιατρικά στοιχεία (αλλεργίες, ομάδα αίματος, τρέχουσες θεραπείες και πολλά άλλα) και είναι χρήσιμα ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην τραγωδία του τυφώνα Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης ο Οργανισμός Ασφαλείας της Αμερικής πραγματοποιεί καμπάνιες για την ενημέρωση του κοινού προκειμένου να γενικευτεί η χρήση των έξυπνων καρτών έτσι ώστε να μειωθούν οι δαπάνες που αφορούν τις απάτες στον τομέα της υγείας.

Παραδείγματα (case studies)
Στην Αμερική όλο και περισσότερες έξυπνες κάρτες έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία LifeNexus δημιούργησε μια τέτοια έξυπνη κάρτα η οποία εκτός από το ότι περιείχε ιατρικά στοιχεία έδινε την δυνατότητα στον χρήστη να την χρησιμοποιείσει επίσης και σαν πιστωτική κάρτα. Κάτι παρόμοιο δημιουργήθηκε από την Τράπεζα των ΗΠΑ, υπό την μορφή βραχιολιού το οποίο είχε ένα απαραβίαστο μικροεπεξεργαστή.(Mastercard PayPass) O μικροεπεξεργαστής αυτός περιείχε ένα μοναδικό αριθμό (VITA number) ο οποίος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης παρείχε πρόσβαση στο προσωπικό ιατρικό αρχείο του κατόχου του βραχιολιού.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία ετοιμάζεται να εκδώσει τον επόμενο Οκτώβριο, μιας νέας γενιάς έξυπνης κάρτας υγείας που θα είναι σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εταιρείες για online χρήση. (eGK Genereation 1plus) Στην Γαλλία μια παρόμοια κάρτα υγείας CPS3 έχει τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του έτους. Όλες οι κάρτες αυτές πλέον είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό πρότυπο (European IAS ECC standard ).

Η Αγορά του eHealth
Η αγορά της "ηλεκτρονικής υγείας" ενισχύθηκε κατά πολύ λόγω της τάσης που υπάρχει, την στιγμή μάλιστα όπου οι δυνατότητες εντοπισμού ασθενών και επαγγελματιών υγείας μέσω αυτών και η χρήση διαδικτύου έχουν ενισχυθεί από τις δυνατότητες της τεχνολογίας του mobile internet.
Σύμφωνα με την In-Stat η αγορά υγείας για το 2013 θα υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με την έκρηξη (40%) που υπάρχει των τεχνολογιών επικοινωνίας υγείας .
Σύμφωνα με την ABI Research η αγορά κινητών συσκευών οι οποίες θα συνδέονται με ιατρικό εξοπλισμό (με ασύρματους αισθητήρες) θα αυξηθεί τα επόμενα 5 χρόνια κατά 100 εκατομμύρια συσκευές τον χρόνο. Ωστόσο οι τεχνολογίες για την ψηφιακή υγεία θα αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο ώστε θα μπορούν να επικοινωνούν με τα νέας γενιάς κινητά (smartphones) .
H εταιρεία Qualcomm στην Κίνα έχει ξεκινήσει ένα μεγαλόπνοο έργο για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων με την χρήση μια εφαρμογής στα κινητά νέου τύπου τα λεγόμενα smartphones τα οποία θα συνδέονται με αισθητήρες μικρό-ηλεκτρο-καρδιογραφήματος.Τα δεδομένα θα συλλέγονται από ένα κέντρο από 30 ειδικούς που θα εργάζονται σε 24 ώρη βάση για την ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, βοηθώντας ιατρούς όταν αυτό απαιτείται.
H εταιρεία Sierra Wireless έχει επίσης αναπτύξει μια εφαρμογή για τους διαβητικούς για την παρακολούθηση της γλυκόζης. Η εταιρεία αναπτύσσει σύστημα διαμόρφωσης παροχής ροής αέρα σε ασθενείς με άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου. Η ίδια εταιρεία έχει αναπτύξει συστήματα M2M (επικοινωνία μεταξύ των μηχανών- machine to machine) τα οποία θα παρακολουθούν από απόσταση την αρρυθμία ασθενών σε πραγματικό χρόνο.
Μια εφαρμογή που έχει ξεκινήσει πριν μερικούς μήνες στις ΗΠΑ (από την εταιρεία iMPack) αφορά την ανίχνευση της ποιότητας του ύπνου σε ασθενείς με άπνοια κατά την διάρκεια της νύχτας όπου τα δεδομένα θα συλλέγονται από ένα smartphone Nokia C7 (χρησιμοποιώντας τεχνολογία NFC). Τα αποτελέσματα αυτά στην συνέχεια θα διαβιβάζονται στο ιατρό.

Συμπέρασμα
Όλα τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός συνασπισμού από τους επαγγελματίες υγείας στην Ευρώπη για την επίλυση και την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών. Η Ευρώπη έχει μπει δυναμικά, αυτό που μένει να δούμε είναι η συνεισφορά όλων στην δημιουργία ενός πλαισίου ασφαλής ηλεκτρονικής υγείας που όπως φαίνεται είναι προ των πυλών. Η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα ακολουθήσει την εξέλιξη αυτήν στον κλάδο υγείας που θα φέρει αλλαγές και θα είναι μια επανάσταση σε αρκετούς τομείς με ίσως ιδιόμορφες συνέπειες και ποικίλες αντιδράσεις. Η ουσία είναι όμως ότι η ψηφιακή υγεία (eHealth) σαν μια γενικότερη έννοια έχει έρθει και θα εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας είτε το θέλουμε είτε όχι με οποιαδήποτε μορφή, με σκοπό την ευελιξία τόσο του συστήματος υγείας όσο και την υποστήριξη των ίδιων των ασθενών.

References:
(1)Οί κύριες χώρες που χρησιμοποιούν κάρτες υγείας για τους ασθενείς και για τους εππαγελματίες υγείας είναι η Γαλλία (60 εκατομμύρια κάρτες), η Γερμανία (80 εκατομμύρια κάρτες), το Ταϊβάν (24 εκατομμύρια κάρτες), το Βέλγιο (11 εκατομμύρια κάρτες), η Αυστρία (11 εκατομμύρια κάρτες), και η Αλγερία (7 εκατομμύρια κάρτες)
http://www.cartes.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: