Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πως αισθάνονται οι γιατροί σχετικά με τους ασθενείς που Google-άρουν τα συμπτώματα της ασθένειας τους ?

Ένα φαινόμενο που αρκετοί γιατροί αντιμετωπίζουν με δέος είναι όταν κάποιοι ασθενείς τους φέρνουν ένα πλήθος εκτυπώσεων από διάφορες έρευνες ή πληροφορίες που έχουν βρεί στο Google χρησιμοποιώντας ως κλειδί αναζήτησης το σύμπτωμα της ασθένειας που έχουν.
Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Dr. Zachary Meisel στους Times, σε ένα μέρος αυτής αναφέρει ένα παράδειγμα το οποίο έχει γίνει πλέον ένα σύνηθες σενάριο:
"...Μια εκπαιδευόμενη γιατρός ξεκίνησε την παρουσίασή της έχοντας το εξής αξιοπερίεργο θέμα. . " Η ασθενής στο δωμάτιο 3 το πρωί είδε αίμα στην λεκάνη της τουαλέτας της και τώρα είναι εδώ με μια στοίβα με διάφορες εκτυπώσεις με πληροφορίες από το internet σχετικά με αυτό που θεωρεί ότι έχει...." συνεχίζοντας η γιατρός πρόσθεσε... " Πιστεύω πως η ασθενής έχει αιμοροϊδες ... Πρόκειται για μια άλλη μια περίπτωση την οποία ονομάζουμε πλέον cyberchondria"
Πρέπει η γιατροί να σταματήσουν να συζητούν κατά πόσον οι ασθενείς κάνουν έρευνες για τα συμπτώματα της πάθησής τους στο διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει ήδη. Είναι πλέον δεδομένο. Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να επεξεργαστεί πως θα χειριστεί καλύτερα αυτήν την νέα πραγματικότητα.
Σύμφωνα με μια έρευνα από το Pew Research Center's Internet και το American Life Project το 61% των ασθενών στρέφονται προς το internet προς αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών. Αυτοί οι αριθμοί βέβαια προκύπτουν από μια έρευνα του 2009, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι αριθμοί αυτοί τώρα είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.
Ιστορίες και πληροφορίες από αμφισβητούμενα sites καταλήγουν να έχουν στην μηχανή αναζήτησης Google υψηλό επίπεδο εμφάνισης αποτελεσμάτων σε σχέση με έγκυρες πληροφορίες από ιατρικά ινστιτούτα.
Ο Dr. Meisel, επίκουρος καθηγητής επείγουσας ιατρικής του νοσοκομείου της Πενσυλβάνιας, ο οποίος διατηρεί μόνιμη στήλη στην ιστοσελίδα των Times (όνομα στήλης The Medical Insider), έρχεται να προτείνει μια ιδέα για το πως οι γιατροί μπορούν να συμβάλουν και να βοηθήσουν τους ασθενείς από την πληθώρα ιατρικών πληροφοριών που διαχέονται στο internet.
"....οι γιατροί θα μπορούν να κατευθύνουν τους ασθενείς τους σε ιστοσελίδες που παρουσιάζουν αποκλειστικές τεκμηριωμένες ιατρικές πληροφορίες..." καθώς επίσης προσθέτει

" ...οι γιατροί και κατ' επέκταση η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλήψει την ιδέα ότι το διαδίκτυο κάνει την περίθαλψη των ασθενών δυσκολότερη. Μπορεί η ετικέτα των cyberchondriac να είναι ένα ακραίο παράδειγμα αλλά είναι κάτι που ισχύει ως πρόβλημα αν οι γιατροί συνεχίσουν να ζουν μόνο στην αίθουσα εξέτασης με την πεποίθηση ότι οι ασθενείς έχουν την ανάγκη να αυταπατώνται από λάθος και εντυπωσιακές πληροφορίες που συλλέγουν από το διαδίκτυο πληροφορίες.   "

Πηγαίνοντας online και βοηθώντας τους ασθενείς να πλοηγηθούν σε ασφαλής ιατρικές πληροφορίες είναι πλέον μια νέα ευθύνη του ιατρού στον 21 αιώνα που βρισκόμαστε, είτε μας αρέσει είτε όχι. Οι ιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να αδιαφορούν για τις αναζητήσεις των ασθενών στο διαδίκτυο και με την πρώτη ευκαιρία να αποκτήσουν απευθείας σύνδεση με τον ασθενή online.

Δεν υπάρχουν σχόλια: