Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ενθαρρύνει τους Βρετανούς γιατρούς για την χρήση ιατρικών εφαρμογών από κινητά τηλέφωνα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα ενθαρρύνει τους γιατρούς για την χρήση ιατρικών εφαρμογών από κινητά τηλέφωνα  έτσι ώστε η επίσκεψη στο γιατρό να γίνεται όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η βασική ιδέα είναι οι Βρετανοί ασθενείς να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές (smartphones) για να μπορούν να παρακολουθούν την υγειονομική περίθαλψή αλλά και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας τους και να εντοπίζουν (ακόμα και να επιλύουν) προβλήματα πριν αυτά να απαιτούν μια επίσκεψη στο γιατρό. Ο λόγος που προτείνεται αυτό είναι πρώτον ως αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας  των ασθενών και δεύτερον ως μοχλός εξοικονόμηση χρημάτων για την κρατική χρηματοδότηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
"Τόσοι άνθρωποι καθημερινώς χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να παρακολουθούν φίλους τους, ειδήσεις μέχρι ακόμα να μάθουν πότε θα έρθει το επόμενο λεωφορείο" είπε ο υφυπουργός υγείας της Βρετανίας Andrew Lansley στο περιοδικό Marie Claire (δείτε το άρθρο).
Επίσης τόνισε "θέλω να κάνω χρήση των εφαρμογών αυτών προκειμένου να ελέγχω την αρτηριακή πίεση και να βρω την πλησιέστερη πηγή υποστήριξης όταν χρειαστεί και να λάβω βοήθεια προκειμένου να παραμείνω υγιής
Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, για παράδειγμα οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν στους ασθενείς με διαβήτη ή σε πάσχοντες με χρόνιες παθήσεις να χρησιμοποιήσουν αισθητήρες εξ αποστάσεως (remote ) για την παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα στους ή άλλων ζωτικών σημείων και να υποβάλλουν τα αποτελέσματα σε ένα κεντρικό υπολογιστή όπου θα κάνει την σχετική ανάλυση. Στην συνέχεια ο γιατρός θα επικοινωνήσει με τον ασθενή στέλνοντας προτάσεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ασθενής για το αν χρειάζεται να γίνει προσαρμογή στην διατροφή του ή σε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα ή αν χρειάζεται να επισκεφθεί κατευθείαν το γραφείο του γιατρού για κάποιο περαιτέρω έλεγχο.
Είναι ένα σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του ισχυρού κεντρικού συστήματος που ήδη υπάρχει. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε άλλες χώρες όπως τις ΗΠΑ για παράδειγμα όπου το σύστημα υγείας είναι κατακερματισμένο.
Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ήδη μια αξιόπιστη εφαρμογή που χρησιμοποιείται από τους ασθενείς και λέγεται Patients Know Best. Ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει τον ηλεκτρονικό του ιατρικό φάκελο ή καλύτερα το ηλεκτρονικό ιατρικό μητρώο του από τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν και να δώσει τις πληροφορίες που περιέχει σε άλλους γιατρούς. Σύμφωνα με το άρθρο για να επιτευχθεί αυτό για την χρήση της εν λόγω εφαρμογής στην Βρετανία χρειάστηκε η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πράγμα που σε άλλες χώρες είναι αδύνατο όταν το ήδη υπάρχον σύστημα υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας ακόμα και επιβίωσης.

Δείτε επίσης
- Ο ιστοχώρος του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας για τα κινητά τηλέφωνα
- Περισσότερα για το Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και την τεχνολογία
- O Andrew Lanslay - υφυπουργός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: