Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το ασύρματο μέλλον της ιατρικής

Την στιγμή που στην Ελλάδα αλλά και στο κόσμο γενικότερα επικρατεί η οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα αυτής επηρεάζουν τον κόσμο αλλά και τις υπηρεσίες του κάθε κράτους, όπως αυτόν της υγείας, σε κάποια μέρη του πλανήτη γίνονται προσπάθειες εκμετάλλευσης της τεχνολογίας με τέτοιον τρόπο όπου η κουλτούρα του κόσμου θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους. 
Στον χώρο της υγείας πλέον θεωρείται δεδομένο το υψηλό κόστος όπου σε μερικές περιπτώσεις να είναι απαγορευτικό τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τα οικονομικά της υγείας του κάθε κράτους.


Το μέλλον και μάλιστα το άμεσο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα αυτά. 


Η ασύρματη τεχνολογία πρόκειται να γίνει ο οδηγός της αλλαγής αυτής ελπίζοντας  να φέρει μια ισορροπία μεταξύ ασθενή, ιατρού και κόστους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα όμως που ήδη χρησιμοποιούνται και υπόσχονται πολλά.


Στο εγγύς μέλλον, το μοναδικό σημείο όπου θα μπορούσαμε να βρούμε ένα στηθοσκόπιο θα είναι σε ένα μουσείο. Τα ιατρικά εργαλεία αυτά μαζί και με άλλα παρόμοια του είδους τους, που για χρόνια θεωρούνταν απαραίτητα εργαλεία για τον ιατρό, σύντομα θα αντικατασταθούν από εργαλεία σύγχρονης ιατρικής με πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία που θα μπορούν να παρακολουθούν όχι μόνο τον χτύπο της καρδιάς σας αλλά επτά ζωτικά σημεία και μάλιστα ταυτόχρονα.


Το σημαντικό είναι ότι η παρακολούθηση αυτή θα γίνεται εκτός του γραφείου του ιατρού σας, όταν γυμνάζεστε, όταν κάθεστε στο γραφείο σας ή και ακόμα όταν κοιμάστε.
Ο γιατρός σας δεν θα χρειάζεται να είναι παρόν. Θα είστε σε θέση όταν θα πηγαίνετε να κοιτάξετε το email σας να παρακολουθείτε τα επίπεδα της γλυκόζης, την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα του ύπνου σας, που ξοδεύετε την περισσότερη ενέργεια σας και άλλα πολλά που υπόσχονται ότι αυτό είναι το επόμενο επίπεδο όπου αναλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας σας.


Κάνοντας άλματα για του καταναλωτές με γνώμονα την υγεία!


Ποιο είναι το συναρπαστικό με την επανάσταση της ασύρματης ιατρικής περίθαλψης? Ότι η ασύρματη τεχνολογία θα παρακολουθεί την υγεία σας 24 ώρες κάθε μέρα για 365 μέρες τον χρόνο. Θα σας δίνει τον έλεγχο να παρακολουθείτε την υγεία σας, με αποτέλεσμα να έχετε σημαντικές πληροφορίες όπως ποτέ πριν, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυτές της πληροφορίες προκειμένου να σχεδιάσετε το πλάνο σας για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.


Επιπλέον εάν είστε από τους εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή  καρδιαγγειακή νόσο, η ασύρματη τεχνολογία θα είναι σε θέση να εντοπίζει σημαντικές αλλαγές γρήγορα και να σας προειδοποιεί άμεσα για κάποιο επικείμενο πρόβλημα.


Όπως πολλοί άνθρωποι ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής ή ένα πρόγραμμα διατροφής και το προσαρμόζουν ανάλογα για να χάσουν ή να πάρουν βάρος έτσι λοιπόν θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις διακυμάνσεις των ζωτικών σημείων του οργανισμούς σας προκειμένου να κάνετε συνειδητές επιλογές για την υγεία σας.  




Gadgets που υπόσχονται έναν καλύτερο ύπνο.


Συσκευές όπου ελέγχουν τα επίπεδα αλλά και την ποιότητα με την οποία κοιμόμαστε την νύχτα. Ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν προβλήματα κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα νούμερα είναι τόσο μεγάλα όπου δεν μπορούσαν να αφήσουν τις εταιρείες να μείνουν αδιάφορες. Για τον λόγο αυτό, η κάθε μία παρουσιάζει και ένα προϊόν που υποσχέται καλύτερο έλεγχο του ύπνου κατά την διάρκεια της νύχτας. Ενα τέτοιο προϊόν είναι και το Zeo Sleep Manager Mobile το οποίο με κόστος 99$  μετρά το χρόνο και το πόσο καλά κοιμόμαστε.
 Η συγκεκριμένη συσκευή μετρά τα κύματα του εγκεφάλου  τις κινήσεις των ματιών και των μυών και υπολογίζει πόσο χρόνο ξοδεύεται σε όλα τα επίπεδα του ύπνου (βαθύς, μέτριος,) καθώς επίσης μετρά πόσο συχνά είσαστε ξύπνιοι το βράδυ και για πόσο χρόνο. Τα αποτελέσματα στέλνονται στο smartphone σας ασύρματα (δωρεάν εφαρμογή για iphone or android). Τα αποτελέσματα μπορούν να αξιολογηθούν πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα του Zeo το οποίο περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση του ύπνου.


Οι εφαρμογές αυτές τις ασύρματης επικοινωνίας εστιάζουν εκεί όπου η συμβατική ιατρική έχει αποτύχει οικτρά και προσφέρουν εξορθολογισμένες προσεγγίσεις στην πρόληψη των ασθενειών με την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνονται οι αντίστοιχες σωστές επιλογές για την υγεία.


Από την πρόληψη ως την διαχείριση χρόνιων παθήσεων


Η ασύρματη υγειονομική περίθαλψη θα είναι σημαντική τόσο για τον επηρεασμό της νόσου όσο και για την διαχείριση της ασθένειας.


Ασθενείς με Alzheimer θα μπορούν με την χρήση "μιας έξυπνης ταινίας" (smart band-aids) θα μπορούν να βοηθήσουν με την ισορροπία των ζωτικών τους σημείων καθώς επίσης και θα τους επιτρέπετε να παρακολουθείτε η θέση την οποία βρίσκονται οι εν λόγω ασθενείς μέσω GPS. 


Ασθενείς με άσθμα θα παρακολουθούν τα επίπεδα γύρης και την ποιότητα του αέρα πριν βγουν έξω από το σπίτι τους, ενώ ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την πίεση της καρδιάς καθώς και την αρτηριακή τους πίεση. 


Ασύρματοι αισθητήρες θα βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν υγιείς.


Ένα ασθενής με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ελεγχθεί με μια ασύρματη συσκευή που λαμβάνει τις αλλαγές και στέλνει μια έγκαιρη προειδοποίηση στον γιατρό προκειμένου να προληφθούν επιπλοκές όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή.
Ανάμεσα στις καινοτομίες είναι και μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από το West Wireless Health Institute και είναι το "έξυπνο χάπι". Αυτό που κάνει είναι έχοντας ασύρματους αισθητήρες ενσωματωμένους στο χάπι μετρά την απόκριση του φαρμάκου στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με την εταιρεία West Wireless Health Institute παρουσιάζονται μερικά στοιχεία που εστιάζουν σε ποιες ασθένειες υπάρχουν λύσεις ασύρματης τεχνολογίας στο παρακάτω πίνακα.




Η ασύρματη τεχνολογία υπόσχεται πολλά στον χώρο της υγείας αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ως προς την αξιολόγησή της όσον αφορά τους κινδύνους και τα οφέλη της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ενημέρωση, η παρακολούθηση των εξελίξεων θα είναι το μόνο όπλο για τις σωστές αποφάσεις στο χώρο της υγείας αλλά και γενικά.
H τεχνολογία προσφέρει απίστευτες δυνατότητες οι οποίες ελαχιστοποιούν το κόστος τις περισσότερες φορές, κάνει ευέλικτη την επικοινωνία και εύκολα προσπελάσιμη από τον καθένα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: