Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Προβλήματα ομιλίας λύνονται μέσω εφαρμογής στο iPAD

Μια εφαρμογή στο iPAD από την εταιρεία Αssistiveware η οποία βοηθά ανθρώπους με προβλήματα ομιλίας ακούει στο όνομα Proloquo2Go. Η εν λόγω εφαρμογή έχει βραβευθεί με το βραβείο ACC (Augmentative and Alternative Communication - Επαυξημένης και Εναλλακτικής Επικοινωνίας ) και διατίθεται για smartphones iPhone, tablets iPad και iPod. Εκπαιδευτές και παθολόγοι που ειδικεύονται σε θέματα ομιλίας καθώς και διάφοροι εργοθεραπευτές βρίσκουν την εφαρμογή ως μια λύση επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα ομιλίας και έχουν στην διάθεσή τους μία από τις προαναφερόμενες συσκευές. Επιπρόσθετα οι ειδικοί τονίζουν, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι λόγω της φιλικότητας προς τον χρήστη τόσο στον προγραμματισμό όσο και στις δυνατότητες επέκτασης της συσκευής , δίνει μια "κινητή λύση" στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας.
Η εφαρμογή διαθέτει φυσικές φωνές, περίπου 8000 σύμβολα, ένα μεγάλο λεξιλόγιο και δυνατότητες πλήρης επεκτασιμότητας.
Αυτήν την στιγμή, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο στα Αγγλικά αλλά σύμφωνα με την εταιρεία πρόκειται να προστεθούν και επιπλέον γλώσσες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 οι οποίες θα είναι Ισπανικά, Γερμανικά και Γαλλικά και έπονται και άλλες αργότερα.


Τα χαρακτηριστικά της συσκευής παρουσιάζονται παρακάτω
  • Πλήρης Εναλλακτική λύση και Επαυξητικής Επικοινωνίας με ένα λεξιλόγιο VocaSpace προεπιλογή πάνω από 7000 αντικείμενα.
  • Επιλογή Λίστα, Πλέγμα ή θέα πληκτρολόγησης.
  • Ενσωματωμένη στο φυσικό ήχο κείμενο σε ομιλία φωνές από  Acapela ομάδα  (μια γλώσσα, αρχικά μόνο βρετανικά και αμερικανικά αγγλικά). Υποστήριξη για άλλες γλώσσες και φωνές είναι σε εξέλιξη.
  • Υποστηρίζει εικόνα και / ή που βασίζονται σε κείμενο επικοινωνίας
  • Κοντά στο 8000 built-in σύμβολα από  SymbolStix LLC .
  • Αυτόματη σύζευξη των ρημάτων.
  • Αυτόματη λειτουργία για πληθυντικούς και Κτητικά για ουσιαστικά.
  • Εκτεταμένες δυνατότητες προσωποποίησης: το μέγεθος του στοιχείου, το χρώμα, η διαδραστικότητα, οι περιορισμοί, ομιλία.
  • Ένα κουμπί προσθήκη νέων στοιχείων λεξιλόγιο και κατηγορίες
  • Εύκολη αποκοπή, αντιγραφή και επικόλληση αντικειμένων
  • Γρήγορη πρόσβαση σε πρόσφατα στοιχεία που έχεις μιλήσει για τα τελευταία 15 λεπτά, την τελευταία ώρα, σε όλη τη διαδρομή μέχρι και μία εβδομάδα πίσω
  • Πληκτρολόγηση με προηγμένη, αυτο-μάθηση πολύ-λεκτικών και  πρόβλεψη για πλήρη πληκτρολόγηση παραγράφων
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο website της εταιρείας 

Ένα τρανταχτό παράδειγμα χρήσης της εφαρμογής είναι η Judy Millers η οποία μετά από ένα τροχαίο που είχε, έχασε την ομιλία της λόγω επέμβασης αφαίρεσης μέρος του εγκεφάλου της, όπως αναφέρει η Huffington Post(internet newspaper).

"Μου δίνει την δυνατότητα να μιλάω με τους άλλους, να συμμετέχω καλύτερα στην θεραπεία μου στο κέντρο αποκατάστασης και να κάνω ερωτήσεις όταν χρειάζεται, να επικοινωνώ προφορικά με την οικογένεια μου και τους φίλους, πράγμα που δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς την εφαρμογή αυτή" δήλωσε η Millers.

Θεραπευτές επίσης χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή σε ασθενείς με νόσο Alzheimer's και άτομα με αυτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: