Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Η φωνή του ασθενή στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα

Πολλά έχουν γραφτεί για την ραγδαία εξέλιξη του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του χώρου της υγείας. Νέες ιατρικές συσκευές και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από κινητές "έξυπνες συσκευές" (smartphones και tablets), υπόσχονται βελτίωση της ποιότητας της υγείας όσο αφορά την πρόληψη αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την διάγνωση. Σε παλαιότερα άρθρα έχουμε αναφέρει σχετικά θέματα. 
Λίγα όμως έχουν γραφτεί  για τον ίδιο τον ασθενή όπου αυτός είναι και ο τελικός αποδέκτης, με τις ανάγκες του να αυξάνονται μέρα με την μέρα. Αν αναλογιστούμε και την ύφεση που υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο, τα προβλήματα δυσχεραίνουν την θέση του αλλά και την άξια που έχει αυτή. Αυτές οι αυξανόμενες ανάγκες του ασθενή, σήμερα έχουν φωνή και μάλιστα δυνατή. Μια φωνή που μέσω των καναλιών επικοινωνίας που του προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, μπορεί να φθάσει από τις ιατρικές κοινότητες μέχρι των χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών. Στην Ελλάδα μόνο, δραστηριοποιούνται διάφοροι συλλόγοι ή ψηφιακές κοινότητες ασθενών με χρόνιες παθήσεις και όχι μόνο. Μια μικρή έρευνα να κάνει ο καθένας σε ένα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα (Social Networks) το Facebook θα παρατηρήσει το αξιοσημείωτο, ότι όχι μόνο υπάρχουν αυτές οι κοινότητες αλλά θα προσέξει και τον μεγάλο αυξανόμενο αριθμό μελών που υπάρχουν σε αυτά. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι σύλλογοι ασθενών λόγω του παραδοσιακού τρόπου επικοινωνίας με φυσική παρουσία σε συναντήσεις, αποστολή ενημερωτικών εκδόσεων μέσω ταχυδρομείου υστερούσαν ως προς την άμεση ενημέρωση, την αλληλεπίδραση μεταξύ των ασθενών αλλά ακόμα και τυχόν κινητοποιήσεις για διεκδίκηση δικαιωμάτων.
Μερικά παραδείγματα από αυτούς τους συλλόγους που μπορείτε να επισκεφθείτε στο Facebook και να δείτε την δραστηριότητά τους, παρουσιάζονται παρακάτω:
  1. Φλόγα - Σύλλογος παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια
  2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων Για Την Ψυχική Υγεία
  3. CYSTIC FIBROSIS (CF) or ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ 
  4. ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο
  5. Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση
  6. ΚΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ
  7. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΛΥΣΟΣΟΜΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  8. Σύλλογος "Η Καρδιά Του Παιδιού" (247 μέλη)
Αν γνωρίζεται κάποιους άλλους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα (Facebook, Twitter κ.λ.π.) κοινοποιήστε τους ως σχόλιο στο τέλος του άρθρου προκειμένου να συγκεντρωθούν όλοι και να κοινοποιηθούν στο ευρύτερο κοινό για την καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωσή του.

Σημαντικό είναι δείτε την δραστηριότητα τους και να υποστηρίξετε αν χρειάζεται την προσπάθειά τους. Επίσης σημαντικό που θα πρέπει να δούμε είναι ότι πέρα από τους συλλόγους ασθενών που είναι οργανωμένες κοινότητες ακόμα και μεμονωμένοι χρήστες του διαδικτύου ή των κοινωνικών δικτύων που είτε είναι ευαισθητοποιημένοι για κάποια πάθηση ή είναι επαγγελματίες του χώρου υγείας όπως γιατροί ή ακόμα και μεμονωμένοι ασθενείς. 
Δείτε μερικούς συνδέσμους :

  1. karkinos - as ton polemisoume (1.108 funs)
  2. OTAN O KARKINOS SOU XTIPA THN PORTA STA 29.(1.219 funs)
  3. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ (504 funs)
  4. Καρκίνος του Μαστού (295 μέλη)
  5. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (124 μέλη)
  6. Εύχομαι ο Καρκίνος να πεθάνει από καρκίνο (207 μέλη) 
  7. Πρόληψη του καρκίνου του στήθους (217 μέλη)
  8. ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ομάδα ενημέρωσης και υποστήριξης (3.115 μέλη)
  9. Parkinson - Ομάδα Νεανικής Πάρκινσον της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση (27 μέλη)
  10. Ιδιοπαθή Θρομβοκυτταρωση Στηρίξτε τα αιματολογικά νοσήματα (80 μέλη)
  11. ΧΑΠ - Η νόσος των καπνιστών (32 μέλη)
Αν γνωρίζεται κάποιες άλλες σελίδες χρηστών ή ασθενών που αφορούν παθήσεις και που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα (Facebook, Twitter κ.λ.π.) κοινοποιήστε τους ως σχόλιο στο τέλος του άρθρου προκειμένου να συγκεντρωθούν όλοι και να κοινοποιηθούν στο ευρύτερο κοινό για την καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωσή του.




Μέσα από μια μικρή έρευνα που μπορεί να κάνει ο καθένας θα διαπιστώσει αυτό που λένε οι έρευνες για την άνοδο των χρηστών του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων σε θέματα υγείας. Η υγεία δεν μπορεί να περιμένει και γι' αυτό τον λόγο οι ασθενείς δραστηριοποιούνται ενεργά. Αυτό φαίνεται επίσης από τις ενέργειες οργανισμών όπως αυτός του FDA ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωση την έναρξη ερευνών στο χώρο της τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει τον ασθενή,  να μειώσει τις δαπάνες και να βελτιώσει την παρεχόμενη ποιότητα υγείας. Από την άλλη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών έχει γίνει αντιληπτό ότι αυτή η ψηφιακή δραστηριοποίηση των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί την αναγκαιότητα της ενασχόλησης με αυτά των επαγγελματιών υγείας. Η ενασχόληση των γιατρών και η συμμετοχή τους σε αυτά αποδεικνύεται ότι δίνει αξία τόσο στους ίδιους όσο και στην επαφή τους με τον ασθενή. Ο ασθενής μέσω των αυξανόμενων αναγκών του "απαιτεί" πλέον από την ιατρική κοινότητα να αλληλεπιδράσει ψηφιακά μαζί του.
Η εποχή όπου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο δεν είχαν ως επίκεντρο τις αυξανόμενες ανάγκες του ασθενή και "δεν άκουγαν" την φωνή του, έχει παρέλθει προ πολλού κι αν αυτό σε πολλούς ακούγεται ουτοπικό καλό θα ήταν μέσω των δυνατοτήτων της τεχνολογίας να ερευνήσουν πως αλλά και γιατί αυτή η "φωνή" έχει αυτήν την δυναμική. Ίσως σε μερικά χρόνια οι εταιρείες και η ιατρική κοινότητα μαζί με τους ασθενείς δημιουργήσουν προσωποποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα και υπηρεσίες που να καλύπτουν στο μέγιστο τις ανάγκες του. 
"Γιατί απλά η υγεία δεν μπορεί να περιμένει. "

Σημείωση προς τους αναγνώστες του Blog.
Το χρονικό διάστημα που διανύουμε το συγκεκριμένο blog θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τις προσπάθειες των Ελλήνων ασθενών στο κυβερνοχώρο προκειμένου να παρουσιάσει την συνολική εικόνα και να αναδείξει τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν. Η συμβολή και η παροχή εθελοντικής βοήθειας από τον καθένα σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι προς το κοινό καλό βοηθώντας ταυτόχρονα στην βελτίωση και ανάδειξη θεμάτων που αφορούν τον ίδιο τον ασθενή.


Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Προβλήματα ομιλίας λύνονται μέσω εφαρμογής στο iPAD

Μια εφαρμογή στο iPAD από την εταιρεία Αssistiveware η οποία βοηθά ανθρώπους με προβλήματα ομιλίας ακούει στο όνομα Proloquo2Go. Η εν λόγω εφαρμογή έχει βραβευθεί με το βραβείο ACC (Augmentative and Alternative Communication - Επαυξημένης και Εναλλακτικής Επικοινωνίας ) και διατίθεται για smartphones iPhone, tablets iPad και iPod. Εκπαιδευτές και παθολόγοι που ειδικεύονται σε θέματα ομιλίας καθώς και διάφοροι εργοθεραπευτές βρίσκουν την εφαρμογή ως μια λύση επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα ομιλίας και έχουν στην διάθεσή τους μία από τις προαναφερόμενες συσκευές. Επιπρόσθετα οι ειδικοί τονίζουν, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι λόγω της φιλικότητας προς τον χρήστη τόσο στον προγραμματισμό όσο και στις δυνατότητες επέκτασης της συσκευής , δίνει μια "κινητή λύση" στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας.
Η εφαρμογή διαθέτει φυσικές φωνές, περίπου 8000 σύμβολα, ένα μεγάλο λεξιλόγιο και δυνατότητες πλήρης επεκτασιμότητας.
Αυτήν την στιγμή, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μόνο στα Αγγλικά αλλά σύμφωνα με την εταιρεία πρόκειται να προστεθούν και επιπλέον γλώσσες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 οι οποίες θα είναι Ισπανικά, Γερμανικά και Γαλλικά και έπονται και άλλες αργότερα.


Τα χαρακτηριστικά της συσκευής παρουσιάζονται παρακάτω
  • Πλήρης Εναλλακτική λύση και Επαυξητικής Επικοινωνίας με ένα λεξιλόγιο VocaSpace προεπιλογή πάνω από 7000 αντικείμενα.
  • Επιλογή Λίστα, Πλέγμα ή θέα πληκτρολόγησης.
  • Ενσωματωμένη στο φυσικό ήχο κείμενο σε ομιλία φωνές από  Acapela ομάδα  (μια γλώσσα, αρχικά μόνο βρετανικά και αμερικανικά αγγλικά). Υποστήριξη για άλλες γλώσσες και φωνές είναι σε εξέλιξη.
  • Υποστηρίζει εικόνα και / ή που βασίζονται σε κείμενο επικοινωνίας
  • Κοντά στο 8000 built-in σύμβολα από  SymbolStix LLC .
  • Αυτόματη σύζευξη των ρημάτων.
  • Αυτόματη λειτουργία για πληθυντικούς και Κτητικά για ουσιαστικά.
  • Εκτεταμένες δυνατότητες προσωποποίησης: το μέγεθος του στοιχείου, το χρώμα, η διαδραστικότητα, οι περιορισμοί, ομιλία.
  • Ένα κουμπί προσθήκη νέων στοιχείων λεξιλόγιο και κατηγορίες
  • Εύκολη αποκοπή, αντιγραφή και επικόλληση αντικειμένων
  • Γρήγορη πρόσβαση σε πρόσφατα στοιχεία που έχεις μιλήσει για τα τελευταία 15 λεπτά, την τελευταία ώρα, σε όλη τη διαδρομή μέχρι και μία εβδομάδα πίσω
  • Πληκτρολόγηση με προηγμένη, αυτο-μάθηση πολύ-λεκτικών και  πρόβλεψη για πλήρη πληκτρολόγηση παραγράφων
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο website της εταιρείας 

Ένα τρανταχτό παράδειγμα χρήσης της εφαρμογής είναι η Judy Millers η οποία μετά από ένα τροχαίο που είχε, έχασε την ομιλία της λόγω επέμβασης αφαίρεσης μέρος του εγκεφάλου της, όπως αναφέρει η Huffington Post(internet newspaper).

"Μου δίνει την δυνατότητα να μιλάω με τους άλλους, να συμμετέχω καλύτερα στην θεραπεία μου στο κέντρο αποκατάστασης και να κάνω ερωτήσεις όταν χρειάζεται, να επικοινωνώ προφορικά με την οικογένεια μου και τους φίλους, πράγμα που δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς την εφαρμογή αυτή" δήλωσε η Millers.

Θεραπευτές επίσης χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή σε ασθενείς με νόσο Alzheimer's και άτομα με αυτισμό.

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ενθαρρύνει τους Βρετανούς γιατρούς για την χρήση ιατρικών εφαρμογών από κινητά τηλέφωνα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα ενθαρρύνει τους γιατρούς για την χρήση ιατρικών εφαρμογών από κινητά τηλέφωνα  έτσι ώστε η επίσκεψη στο γιατρό να γίνεται όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η βασική ιδέα είναι οι Βρετανοί ασθενείς να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές (smartphones) για να μπορούν να παρακολουθούν την υγειονομική περίθαλψή αλλά και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας τους και να εντοπίζουν (ακόμα και να επιλύουν) προβλήματα πριν αυτά να απαιτούν μια επίσκεψη στο γιατρό. Ο λόγος που προτείνεται αυτό είναι πρώτον ως αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας  των ασθενών και δεύτερον ως μοχλός εξοικονόμηση χρημάτων για την κρατική χρηματοδότηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
"Τόσοι άνθρωποι καθημερινώς χρησιμοποιούν εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να παρακολουθούν φίλους τους, ειδήσεις μέχρι ακόμα να μάθουν πότε θα έρθει το επόμενο λεωφορείο" είπε ο υφυπουργός υγείας της Βρετανίας Andrew Lansley στο περιοδικό Marie Claire (δείτε το άρθρο).
Επίσης τόνισε "θέλω να κάνω χρήση των εφαρμογών αυτών προκειμένου να ελέγχω την αρτηριακή πίεση και να βρω την πλησιέστερη πηγή υποστήριξης όταν χρειαστεί και να λάβω βοήθεια προκειμένου να παραμείνω υγιής
Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, για παράδειγμα οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν στους ασθενείς με διαβήτη ή σε πάσχοντες με χρόνιες παθήσεις να χρησιμοποιήσουν αισθητήρες εξ αποστάσεως (remote ) για την παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα στους ή άλλων ζωτικών σημείων και να υποβάλλουν τα αποτελέσματα σε ένα κεντρικό υπολογιστή όπου θα κάνει την σχετική ανάλυση. Στην συνέχεια ο γιατρός θα επικοινωνήσει με τον ασθενή στέλνοντας προτάσεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ασθενής για το αν χρειάζεται να γίνει προσαρμογή στην διατροφή του ή σε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα ή αν χρειάζεται να επισκεφθεί κατευθείαν το γραφείο του γιατρού για κάποιο περαιτέρω έλεγχο.
Είναι ένα σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του ισχυρού κεντρικού συστήματος που ήδη υπάρχει. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε άλλες χώρες όπως τις ΗΠΑ για παράδειγμα όπου το σύστημα υγείας είναι κατακερματισμένο.
Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ήδη μια αξιόπιστη εφαρμογή που χρησιμοποιείται από τους ασθενείς και λέγεται Patients Know Best. Ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει τον ηλεκτρονικό του ιατρικό φάκελο ή καλύτερα το ηλεκτρονικό ιατρικό μητρώο του από τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν και να δώσει τις πληροφορίες που περιέχει σε άλλους γιατρούς. Σύμφωνα με το άρθρο για να επιτευχθεί αυτό για την χρήση της εν λόγω εφαρμογής στην Βρετανία χρειάστηκε η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πράγμα που σε άλλες χώρες είναι αδύνατο όταν το ήδη υπάρχον σύστημα υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας ακόμα και επιβίωσης.

Δείτε επίσης
- Ο ιστοχώρος του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας για τα κινητά τηλέφωνα
- Περισσότερα για το Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και την τεχνολογία
- O Andrew Lanslay - υφυπουργός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το ασύρματο μέλλον της ιατρικής

Την στιγμή που στην Ελλάδα αλλά και στο κόσμο γενικότερα επικρατεί η οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα αυτής επηρεάζουν τον κόσμο αλλά και τις υπηρεσίες του κάθε κράτους, όπως αυτόν της υγείας, σε κάποια μέρη του πλανήτη γίνονται προσπάθειες εκμετάλλευσης της τεχνολογίας με τέτοιον τρόπο όπου η κουλτούρα του κόσμου θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους. 
Στον χώρο της υγείας πλέον θεωρείται δεδομένο το υψηλό κόστος όπου σε μερικές περιπτώσεις να είναι απαγορευτικό τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για τα οικονομικά της υγείας του κάθε κράτους.


Το μέλλον και μάλιστα το άμεσο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα αυτά. 


Η ασύρματη τεχνολογία πρόκειται να γίνει ο οδηγός της αλλαγής αυτής ελπίζοντας  να φέρει μια ισορροπία μεταξύ ασθενή, ιατρού και κόστους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα όμως που ήδη χρησιμοποιούνται και υπόσχονται πολλά.


Στο εγγύς μέλλον, το μοναδικό σημείο όπου θα μπορούσαμε να βρούμε ένα στηθοσκόπιο θα είναι σε ένα μουσείο. Τα ιατρικά εργαλεία αυτά μαζί και με άλλα παρόμοια του είδους τους, που για χρόνια θεωρούνταν απαραίτητα εργαλεία για τον ιατρό, σύντομα θα αντικατασταθούν από εργαλεία σύγχρονης ιατρικής με πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία που θα μπορούν να παρακολουθούν όχι μόνο τον χτύπο της καρδιάς σας αλλά επτά ζωτικά σημεία και μάλιστα ταυτόχρονα.


Το σημαντικό είναι ότι η παρακολούθηση αυτή θα γίνεται εκτός του γραφείου του ιατρού σας, όταν γυμνάζεστε, όταν κάθεστε στο γραφείο σας ή και ακόμα όταν κοιμάστε.
Ο γιατρός σας δεν θα χρειάζεται να είναι παρόν. Θα είστε σε θέση όταν θα πηγαίνετε να κοιτάξετε το email σας να παρακολουθείτε τα επίπεδα της γλυκόζης, την αρτηριακή σας πίεση, τα επίπεδα του ύπνου σας, που ξοδεύετε την περισσότερη ενέργεια σας και άλλα πολλά που υπόσχονται ότι αυτό είναι το επόμενο επίπεδο όπου αναλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας σας.


Κάνοντας άλματα για του καταναλωτές με γνώμονα την υγεία!


Ποιο είναι το συναρπαστικό με την επανάσταση της ασύρματης ιατρικής περίθαλψης? Ότι η ασύρματη τεχνολογία θα παρακολουθεί την υγεία σας 24 ώρες κάθε μέρα για 365 μέρες τον χρόνο. Θα σας δίνει τον έλεγχο να παρακολουθείτε την υγεία σας, με αποτέλεσμα να έχετε σημαντικές πληροφορίες όπως ποτέ πριν, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυτές της πληροφορίες προκειμένου να σχεδιάσετε το πλάνο σας για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.


Επιπλέον εάν είστε από τους εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή  καρδιαγγειακή νόσο, η ασύρματη τεχνολογία θα είναι σε θέση να εντοπίζει σημαντικές αλλαγές γρήγορα και να σας προειδοποιεί άμεσα για κάποιο επικείμενο πρόβλημα.


Όπως πολλοί άνθρωποι ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής ή ένα πρόγραμμα διατροφής και το προσαρμόζουν ανάλογα για να χάσουν ή να πάρουν βάρος έτσι λοιπόν θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις διακυμάνσεις των ζωτικών σημείων του οργανισμούς σας προκειμένου να κάνετε συνειδητές επιλογές για την υγεία σας.  




Gadgets που υπόσχονται έναν καλύτερο ύπνο.


Συσκευές όπου ελέγχουν τα επίπεδα αλλά και την ποιότητα με την οποία κοιμόμαστε την νύχτα. Ολοένα και πιο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν προβλήματα κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα νούμερα είναι τόσο μεγάλα όπου δεν μπορούσαν να αφήσουν τις εταιρείες να μείνουν αδιάφορες. Για τον λόγο αυτό, η κάθε μία παρουσιάζει και ένα προϊόν που υποσχέται καλύτερο έλεγχο του ύπνου κατά την διάρκεια της νύχτας. Ενα τέτοιο προϊόν είναι και το Zeo Sleep Manager Mobile το οποίο με κόστος 99$  μετρά το χρόνο και το πόσο καλά κοιμόμαστε.
 Η συγκεκριμένη συσκευή μετρά τα κύματα του εγκεφάλου  τις κινήσεις των ματιών και των μυών και υπολογίζει πόσο χρόνο ξοδεύεται σε όλα τα επίπεδα του ύπνου (βαθύς, μέτριος,) καθώς επίσης μετρά πόσο συχνά είσαστε ξύπνιοι το βράδυ και για πόσο χρόνο. Τα αποτελέσματα στέλνονται στο smartphone σας ασύρματα (δωρεάν εφαρμογή για iphone or android). Τα αποτελέσματα μπορούν να αξιολογηθούν πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα του Zeo το οποίο περιλαμβάνει και ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση του ύπνου.


Οι εφαρμογές αυτές τις ασύρματης επικοινωνίας εστιάζουν εκεί όπου η συμβατική ιατρική έχει αποτύχει οικτρά και προσφέρουν εξορθολογισμένες προσεγγίσεις στην πρόληψη των ασθενειών με την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνονται οι αντίστοιχες σωστές επιλογές για την υγεία.


Από την πρόληψη ως την διαχείριση χρόνιων παθήσεων


Η ασύρματη υγειονομική περίθαλψη θα είναι σημαντική τόσο για τον επηρεασμό της νόσου όσο και για την διαχείριση της ασθένειας.


Ασθενείς με Alzheimer θα μπορούν με την χρήση "μιας έξυπνης ταινίας" (smart band-aids) θα μπορούν να βοηθήσουν με την ισορροπία των ζωτικών τους σημείων καθώς επίσης και θα τους επιτρέπετε να παρακολουθείτε η θέση την οποία βρίσκονται οι εν λόγω ασθενείς μέσω GPS. 


Ασθενείς με άσθμα θα παρακολουθούν τα επίπεδα γύρης και την ποιότητα του αέρα πριν βγουν έξω από το σπίτι τους, ενώ ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την πίεση της καρδιάς καθώς και την αρτηριακή τους πίεση. 


Ασύρματοι αισθητήρες θα βοηθούν τους ανθρώπους να παραμένουν υγιείς.


Ένα ασθενής με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ελεγχθεί με μια ασύρματη συσκευή που λαμβάνει τις αλλαγές και στέλνει μια έγκαιρη προειδοποίηση στον γιατρό προκειμένου να προληφθούν επιπλοκές όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή.
Ανάμεσα στις καινοτομίες είναι και μια τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από το West Wireless Health Institute και είναι το "έξυπνο χάπι". Αυτό που κάνει είναι έχοντας ασύρματους αισθητήρες ενσωματωμένους στο χάπι μετρά την απόκριση του φαρμάκου στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με την εταιρεία West Wireless Health Institute παρουσιάζονται μερικά στοιχεία που εστιάζουν σε ποιες ασθένειες υπάρχουν λύσεις ασύρματης τεχνολογίας στο παρακάτω πίνακα.




Η ασύρματη τεχνολογία υπόσχεται πολλά στον χώρο της υγείας αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ως προς την αξιολόγησή της όσον αφορά τους κινδύνους και τα οφέλη της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ενημέρωση, η παρακολούθηση των εξελίξεων θα είναι το μόνο όπλο για τις σωστές αποφάσεις στο χώρο της υγείας αλλά και γενικά.
H τεχνολογία προσφέρει απίστευτες δυνατότητες οι οποίες ελαχιστοποιούν το κόστος τις περισσότερες φορές, κάνει ευέλικτη την επικοινωνία και εύκολα προσπελάσιμη από τον καθένα.




Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - 4 Φεβρουαρίου 2012 -


ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ!
Επισκεφθείτε το website για τον διεθνή έλεγχο του καρκίνου και υπογράψτε την Διακύρηξη για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, βοηθώντας στην ευαισθητοποίηση της προσοχής του κόσμου για την αυξανόμενη κρίση που παρουσίαζεται στον καρκίνο παγκοσμίως. Η Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) η οποία απαριθμεί 250 οργανώσεις σε 90 χώρες σε όλο τον κόσμο έχει καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Η καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του καρκίνου έχει ως σκοπό την πρόληψη και ταυτόχρονα την διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων θα μπορούσαν να αποφευχθούν έχοντας υπόψη : 
Do something
Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται διαδικτυακά μια από τις μεγαλύτερες προσπάθειες ευαισθητοποίησης για το καρκίνο, πράγμα που δείχνει την σημαντικότητα των μέσων αυτών.
Στο Twitter γράφοντας #cancer θα μπορέσετε να δείτε όλα τα post που αφορούν την μέρα αυτή καθώς επίσης και στο Facebook πολλά groups είτε από οργανισμούς είτε από συλλόγους ασθενών για το καρκίνο.
  
ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ
BeStrong.org (Promo Clip)
24ωρη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1069 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ενημερωτικά έντυπα για τον καρκίνο από :
Επισκεφθείτε επίσης που αξίζει συνδέσμους να δείτε
Websites Συλλόγων Ασθενών στην Ελλάδα (Patient Associations)
  1. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ - Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού
  2. ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο
  3. ΚΕΦΙ - Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών
  4. Ευ Ζω με τον καρκίνο
  5. Ίδρυμα Τζένη Καρέζη
  6. Κέντρο Έλλη Λαμπέτη
  7. ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ - Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής & Συναισθηματικής Στήριξης
  8. BeStrong - Κοινωφελής μη κερδοσκοπική οργάνωση φίλων του καρκίνου "MEINE ΔΥΝΑΤΟΣ"
  9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ«ΟΙ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
  10. Europa Donna Hellas 
  11. Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης
  12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
  13. “ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ” ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ - ΚΡΗΤΗ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η ασφάλεια τροφίμων, φαρμάκων καθώς και πληροφορίες για την εγκυμοσύνη είναι μεταξύ των θεμάτων με τις περισσότερες αναζητήσεις στο διαδίκτυο

Η αύξηση της χρήσης του διαδικτίου, σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα του Pew Internet Project  και του ιδρύματος της υγειονομικής περίλθαψης της Καλιφόρνια, για την Αμερική, αφορούν αναζητήσεις των χρηστών για θέματα ασφάλειας τροφίμων, ασφάλειας φαρμάκων καθώς επίσης και πληροφοριών εγκυμοσύνης.


  • 29% των internet χρηστών κοιτούν online πληροφορίες για την ασφάλεια τροφίμων και τις ανακλήσεις αυτών.

  • 24% των internet χρηστών κοιτούν online πληροφορίες για ασφάλεια φαρμάκων και ανακλήσεις αυτών.

  • 19% των internet χρηστών κοιτούν online πληροφορίες για την εγκυμοσύνη και τις γεννήσεις.

  • 17% των internet χρηστών κοιτούν online πληροφορίες για την απώλεια μνήμης, την άνοια ή το  Alzheimer.

  • 16% των internet χρηστών κοιτούν online πληροφορίες για αποτελέσματα ιατρικών δοκιμών.

  • 14% των internet χρηστών κοιτούν online πληροφορίες για την διαχείριση του χρόνιου πόνου.

  • 12% των internet χρηστών κοιτούν online πληροφορίες για μακροχρόνια περίλθαψη για ηλικιωμένους και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

  • 7% των internet χρηστών κοιτούν online πληροφορίες που σχετίζονται με αποφάσεις για το τέλος του κύκλου της ζωής.


  • Δείτε την έρευνα εδώ

    Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

    Η ιατρική κοινότητα των ΗΠΑ κάνει ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στους ασθενείς

    Την ώρα που στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχει ακόμα το κενό της εμπλοκής της ιατρικής κοινότητας με τα κοινωνικά δίκτυα και την συμβουλευτική υποστήριξη ασθενών που έχουν την ανάγκη αυτή, μια εφαρμογή κοινωνικών δικτύων κάνει την εμφάνισή της για να καλύψει το κενό αυτό. Η εφαρμογή έρχεται από την Αμερική και ονομάζεται ΗealthTap. Υπάρχει έκδοση για κινητά αλλά και tablets.
    Η εφαρμογή είναι μια interactive πλατφόρμα η οποία έχει ως στόχο την βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του ανθρώπου. Ο χρήστης μπορεί να λάβει προσαρμοσμένες πληροφορίες σε θέματα υγείας και να λάβει απαντήσεις online (και σε κινητό smartphone) από ένα δίκτυο πιστοποιημένων γιατρών των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η εφαρμογή βοηθά τους ασθενείς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες ιατρικές συμβουλές για την κατανόηση της υγείας τους, να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις γι' αυτήν καθώς επίσης να βρίσκουν και τον κατάλληλο γιατρό.

    Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή αυτή βοηθά τους γιατρούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή των υφιστάμενων ασθενών τους, να αναπτύξουν το δίκτυο των ασθενών τους και τέλος να οικοδομήσουν την φήμη τους επιδεικνύοντας την εμπειρία τους σε απευθείας σύνδεση μαζί με τους ασθενείς.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, ο καθένας έχει δικαίωμα στην ελεύθερη, αξιόπιστη και ανεξάρτητη πληροφόρηση για την υγεία ακόμα περισσότερο όταν αυτή παρέχεται από επαγγελματίες υγείας όπως τους γιατρούς.

    Η εταιρεία είδε το κενό που υπήρχε από την ιατρική κοινότητα αλλά καθώς επίσης και την αύξηση της ανάγκης των χρηστών για εύρεση αξιόπιστων πληροφοριών υγείας. Όλες οι πληροφορίες που βρίσκουν οι χρήστες στο διαδίκτυο είναι γενικές και τις περισσότερες φορές λιγότερο σχετικές με το θέμα που τους απασχολεί. Επίσης δεν υπήρχε η άμεση αξιόπιστη συμβουλή σε ένα προσωπικό θέμα.
    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ότι το 1/2 του ενήλικου πληθυσμού δεν είχε καμία βοήθεια όταν έψαχνε για τέτοιου είδους πληροφορίες.(2010 Pew Internet Study)
    Αν σκεφθούμε ότι 1.2 δισεκατομμύρια αναζητήσεις γίνονται σε θέματα υγείας στην μηχανή αναζήτησης του Google θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την ανάγκη που έχει προκύψει. Ένα θέμα που έχουμε καλύψει στο blog που βρίσκεστε σε παλαιότερα άρθρα.

    Ασθενείς
    Πως όμως δουλεύει η πλατφόρμα αυτή ? Ο χρήστης δημιουργεί ένα account τα στοιχεία του οποίου δεν είναι προσβάσιμα από άλλο χρήστη, όπου έχεις την δυνατότητα να δηλώσεις ποια στοιχεία θα φαίνονται, ακόμα και να ρυθμίσεις τον λογαριασμό σου να φαίνεται ως ανώνυμος για το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με την εταιρεία τα στοιχεία σου, δεν χρησιμοποιούνται από την εταιρεία παρα μόνο πληροφορίες που αφορούν την υγεία και την ευημερία (όχι σε προσωπικό επίπεδο) προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως ανάπτυξη των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινωνικό δίκτυο. Οι μόνες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το email του χρήστη ή το κινητό του τηλέφωνο (εάν έχει ενεργοποιήσει στο κινητό το mobile alerts)προκειμένου η εταιρεία να στείλει σημαντικές για εκείνη ενημερώσεις και σημειώσεις.
    Μετά την δημιουργία του λογαριασμού του χρήστη, υπάρχει ένα πεδίο όπου μπορεί να κάνει μια ερώτηση προς στο δίκτυο των πιστοποιημένων γιατρών που υπάρχει. Η απάντηση θα είναι άμεση, τεκμηριωμένη και τις περισσότερες φορές θα είναι όχι από έναν αλλά από πολλούς. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια απάντηση είναι σωστή και πολλές φορές έχοντας δει και την σύμφωνη γνώμη και των άλλων γιατρών που έχουν δει την απάντηση που έδωσε ο συγκεκριμένος γιατρός. Με λίγα λόγια ενώ στο Facebook έχουμε συνηθίσει την λέξη "Like" σε κάποιο post, στο εν λόγω δίκτυο γιατρών που βλέπουν την ερώτηση και την απάντηση που δίνει o συγκεκριμένος γιατρός μπορεί αντι Like να κάνει Agree (συμφωνώ). Ακόμα και ο χρήστης επιλέγοντας την πιο αξιόπιστη απάντηση στέλνει "Thanks" στο γιατρό που του την έστειλε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μοιράζεται με άλλους χρήστες την εμπειρία του γιατρού και να συμβάλει στην διαμόρφωση της φήμης του.  Ένα ακόμα σημείο άξιο προσοχής είναι ότι ο χρήστης έχει την δυνατότητα να βρεί το γιατρό που θέλει σχετικά με το θέμα που τον ενδιαφέρει ανάλογα την φήμη που έχει αποκτήσει ο γιατρός μέσα από το δίκτυο. Μπορεί ο χρήστης να εξοικονομήσει χρόνο πριν την επίσκεψη στο γιατρό ερευνώντας τις απαντήσεις που έχει δώσει. Η εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν και για τα smartphones, κάνει την εφαρμογή πολύτιμη λόγω του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παντού και οποιαδήποτε στιγμή.
    Ιατροί
    Για τους γιατρούς, και επειδή μιλάμε για Αμερική μιλάμε για τους πιστοποιημένους γιατρούς των ΗΠΑ, (τουλάχιστον μέχρι τώρα) τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα μεγάλο δίκτυο με επιστημόνων από κορυφαία ιδρύματα όπως το Harvard, το Yale και το John Hopkins καθώς επίσης και με κορυφαίους γιατρούς από νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Τα πλεονεκτήματα του γιατρού με την συμμετοχή του στο δίκτυο αυτό έχουν να κάνουν
    • με την δημιουργία της καλύτερης φήμης ως γιατρός- έμπιστος τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.
    • Την προσέλκυση νέων ασθενών με την αύξηση της προβολής του στις μηχανές αναζήτησης, στα κοινωνικά δίκτυα και στα κινητά τηλέφωνα
    • την εξοικονόμηση χρόνου δίνοντας στους ασθενείς πρόσβαση στις online ιατρικές γνώσεις των γιατρών καθώς και την κλινική τους εμπειρία
    • την καλύτερη εξυπηρέτηση υφιστάμενων ασθενών κάνοντας τις ιατρικές γνώσεις διαθέσιμες 24/7
    • δίνεται η δυνατότητα ακόμα για επίτευξη βραβείων και αναγνώρισης για την βοήθεια άλλων
    • βοήθεια στην καθοδήγηση της νέας γενιάς γιατρών μέσω της εφαρμογής
    Υπάρχει όπως λέει η εταιρεία ένα σύστημα ασφαλείας παρόμοιο των τραπεζών που υποδηλώνει τόσο την εγκυρότητα όσο και την προστασία όλων των συμμετεχόντων.

    Η εν λόγω προσπάθεια που δειλά είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2010 και μέσα σε ένα χρόνο έχει μαζέψει ένα σημαντικό αριθμό χρηστών απλών αλλά και επιστημόνων, δείχνει ότι για ακόμη μια φορά " ο κόσμος έχει πλέον ένα πολύτιμο γι αυτόν εργαλείο για να δρομολογεί της εξελίξεις και αυτό είναι η δυνατότητα των κοινωνικών δικτύων". Είναι πολύ μικρός ο χρόνος όπου τέτοιου είδους εφαρμογές θα κάνουν την εμφάνισή τους και στο περιορισμένο όσο αφορά την ιατρική πληροφόρηση της Ευρώπης και των χωρών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν. Η νέα πραγματικότητα θα αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που ως τώρα γνωρίζουμε όσον αφορά σημαντικά θέματα πληροφόρησης και υπηρεσιών όπως είναι το θέμα της υγείας.

    Η Ελλάδα αν και είναι μια χώρα που διαφέρει ακόμα και σε αυτό το θέμα όσον αφορά την πληροφόρηση των ασθενών από την υπόλοιπη Ευρώπη, αργά ή γρήγορα θα συμμετέχει σε αυτό που πολλοί ακόμα το θεωρούν πολύ μακρινό μέλλον. Δεν έχουμε παρά να το περιμένουμε έχοντας σαν εφόδιο την γνώση η οποία πηγάζει από την αναζήτηση τεκμηριωμένων πληροφοριών.