Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Βασικοί κανόνες και αρχές των Social Δικτύων

Πολύς λόγος γίνεται γενικά στο διαδίκτυο για την συμμετοχή του κόσμου στο διαδίκτυο και κατ' επέκταση και στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν μερικά από αυτά τα πιο διάσημα κοινωνικά δίκτυα, λίγοι είναι αυτοί όμως που γνωρίζουν σε τι μπορεί να τους ωφελήσει και τι κινδύνους κρύβονται πίσω από αυτά.
Υπάρχουν ερωτήσεις του κόσμου για το τι κάνει το καθένα από αυτά και σε ξεχωριστές περιπτώσεις πως μπορούν να βρουν έγκυρες πληροφορίες ακόμα και σε θέματα υγείας.
Τρεις είναι οι βασικοί κανόνες που μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει προκειμένου να έχει ασφαλές πληροφορίες. Και οι τρεις βασικοί κανόνες είναι κάτω από την ομπρέλα του "....συνδέσου με αυτά".

1. LISTEN: Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις είτε είσαι ένας απλός χρήστης των social δικτύων είτε είσαι μια εταιρεία, ένας οργανισμός και θέλεις να ασχοληθείς είναι η λέξη "ΑΚΟΥΩ". Όπως και στην "πραγματική" ζωή έτσι και στην ψηφιακή θα πρέπει να μάθεις να ακούς. Ένας καλός ακροατής είναι πάντα και ένας καλός κριτής. Εσύ είσαι αυτός που θα πάρει τις αποφάσεις για σένα. Όπως λοιπόν θα ρωτούσες και θα άκουγες για να μάθεις για αυτό που σε ενδιαφέρει έτσι και στον ψηφιακό κόσμο πρέπει να ακούσεις τι λέει ο κόσμος που είναι σε αυτά. Μάθε για το πιο είναι κατάλληλο για σένα από τον κόσμο. Μετά αξιολόγησε αυτά που άκουσες και προχώρα στο επόμενο βήμα.
2. ENGAGE: Πάρε μέρος και γίνε μέτοχος του μέσου που βρήκες και ψάξε για αυτό που σε ενδιαφέρει μοιράζοντας, αν το επιθυμείς, τις απόψεις σου για αυτά που βρήκες. Γίνε μέρος του κόσμου που βρίσκεσαι και αντάλλαξε πληροφορίες για να βρεις αυτό που θεωρούν οι πολλοί έγκυρο και αξιόπιστο και όχι οι λίγοι. Κοινοποίησε αυτό που βρήκες και σε άλλους. Γίνε αποδέκτης της πληροφορίας. Η δύναμη των μέσων αυτών βρίσκεται στην δύναμη των χρηστών του και της ανταλλαγής πληροφοριών.
3. MEASURE: Αξιολόγησε την πληροφορία που βρήκες και μοιράσου αυτό που αποκόμισες με άλλους χρήστες. Κοινοποίησε τα αποτελέσματα που βρήκες και μέτρησε την αξιοπιστία τους μαζί με αποτελέσματα άλλων χρηστών. Αν η πληροφορία είναι αξιόπιστη γίνε ο κοινωνός της. Γίνε ο χρήστης εκείνος που είναι η συνέχεια ενός άλλου όσον αφορά την γνώση. Το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ σου.

Σε μια κοινωνία όπου η επικοινωνία είναι ανάγκη για την επιβίωση της, η γνώση και η αλληλεπίδραση είναι πρωταρχικοί θεσμοί. Όταν τα δύο τελευταία απουσιάζουν, η κοινωνία προχωρά με αργούς ρυθμούς και πολλές φορές βαλτώνει με αποτέλεσμα να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα μέλη της ίδιας της κοινωνίας. Στο κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της υγείας η γνώση, η εμπλοκή και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων είναι εκείνα που δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Τα τρία βασικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι εκείνα που κάνουν τα social δίκτυα βασική προϋπόθεση για τον κλάδο υγείας να ασχοληθεί με αυτά. Η άγνοια και η αδιαφορία είναι ο χειρότερος εχθρός τόσο της υγείας όσο και της ίδιας καθημερινής ζωής.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εφαρμογές e-Health από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού

Με σκοπό την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και  καλύτερης εξυπηρέτησης τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Με σκοπό την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και  καλύτερης εξυπηρέτησης τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Εφαρμογές Ηλεκτρονικής μεταφοράς ιατρικών δεδομένων (Transfer of electronic medical records) μεταξύ των γιατρών, διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και ασφαλιστικών φορέων πρόκειται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, με σκοπό αφενός την παροχή καλύτερης φροντίδας στους ασθενείς και αφετέρου την καλύτερη εξυπηρέτηση τους από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. 
Η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του Ευαγγελισμού ήταν ένα από τα πρώτα στοιχήματα της διοίκησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, το νοσοκομείο έχει αποκτήσει από χορηγίες ειδικούς φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχει θέσει σε λειτουργία ειδικό ασφαλές σύστημα ασύρματου Ιντερνέτ και υπηρεσιών εσωτερικού δικτύου και αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στη λειτουργία του συστήματος.
Οι ασθενείς θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τον ιατρικό τους φάκελο και σε CD, ενώ αναμένεται να μπουν σε τάξη και τα λογιστικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεργασία του νοσοκομείου με τους ασφαλιστικούς φορείς.
Εκτός από την ταχύτητα και την οικονομία που θα προκύψει καθώς και από τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών, θα εξοικονομηθεί σημαντικός χώρος, καθώς τα χάρτινα αρχεία του νοσοκομείου καταλαμβάνουν χώρο περίπου δύο στρεμμάτων και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται αναζήτηση του φακέλου του εσωτερικού ασθενούς στην κλινική, καθώς με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ο γιατρός του θα καταχωρεί και θα έχει πλήρη κλινική εικόνα του ασθενούς στον υπολογιστή του.
Σε ό,τι αφορά τα επείγοντα περιστατικά, μόλις ο γιατρός δώσει τις εντολές για εξετάσεις, αυτομάτως θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο εργαστήριο, στις διοικητικές υπηρεσίες και στο λογιστήριο, εξοικονομώντας τουλάχιστον πέντε ώρες αναμονής για τον ασθενή και τον συνοδό του από τμήμα σε τμήμα.

Με τον τρόπο αυτό καταργείται η γραφειοκρατική απασχόληση των νοσηλευτών και έτσι θα μπορούν να επικεντρωθούν στο κύριο έργο τους που είναι η φροντίδα των ασθενών.
Όλο το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον διοικητή, έχει συνδεθεί στο δίκτυο και ο ασθενής παρακολουθείται με ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο.

Η μέθοδος εφαρμόζεται πιλοτικά με επιτυχία από την Ε' Παθολογική Κλινική και σύντομα θα επεκταθεί σε ολόκληρο το νοσοκομείο.

Η κάθε κλινική θα έχει τα τους δικούς της φορητούς υπολογιστές και οι γιατροί θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες από όλα τα τμήματα του νοσοκομείου.

πηγή: eefam.gr

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Διάγνωση ασθένειας μέσω της οθόνης αφής των smartphones

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την διάγνωση ασθενειών μέσω κινητών τηλεφώνων ή καλύτερα έξυπνων συσκευών, πρόκειται να υλοποιηθεί . Οι κινητές συσκευές με την χρήση νέων εργαλείων θα μπορούν να κάνουν διάγνωση, όχι όμως με τον τρόπο που ίσως μπορεί να νομίζετε.
Ο νέος τρόπος για τα smartphones και τα tablets να μπορούν να κάνουν διάγνωση δεν θα γίνεται μέσω εφαρμογών που θα φορτώνουμε στις συσκευές μας αλλά από την ίδια την οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου μέσω βιολογικών δειγμάτων σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κορέα.
Σχετικό άρθρο στο περιοδικό New Scientist, αναφέρει ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να κάνει έκρηξη στην ανερχόμενη βιομηχανία με την ονομασία lab-in-chip, μετατρέποντας τα smartphones όχι σε απλές συσκευές λήψης διαγνωστικών δεδομένων αλλά σε μια διαγνωστική πλατφόρμα.
Η ιδέα βασίζεται στον τρόπο όπου οι οθόνες αφής των κινητών τηλεφώνων "αισθάνονται" την χωρητικότητα ή την δυνατότητα του ηλεκτρικού φορτίου του δαχτύλου του χρήστη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι οθόνες αφής είναι πραγματικά πολύ ευαίσθητες από ότι χρειάζεται στην πραγματικότητα για την ανίχνευση της άκρης του δαχτύλου και αποφάσισαν πως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία αυτή, σύμφωνα με το άρθρο του New Scientist.
"Επειδή οι οθόνες αφής μπορούν να διαγνώσουν πάρα πολύ μικρές αλλαγές στην χωρητικότητα, σκεφθήκαμε ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως υπέρ-ευαίσθητες διαγνωστικές πλατφόρμες βιοδεικτών ασθένειας." λέει ο Hyun Gyu Park.
Έτσι έκαναν ένα πείραμα και έβαλαν σταγονίδια με τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις του DNA που προκαλούν χλαμύδα (chlamydia) σε μια μικρή οθόνη αφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αισθητήρια ηλεκτρόδια αφής κατάφεραν να διαγνώσουν και να προσδιορίσουν κάθε μια από τις τρεις συγκεντρώσεις του DNA από τις χωρητικότητές τους.
Αυτό δεν είναι αρκετό για να προσδιορίσουν μια παθογένεια αλλά σίγουρα είναι μια σταθερά για ένα πρώτο βήμα, είπε ένας blogger στο iMedicalApps.
Τέλος η ελπίδα, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αυτό το εγχείρημα είναι ότι οι οθόνες αφής μπορούν να αναλύσουν βακτήρια ή κάποια ασθένεια από διαφορετικά υγρά όπως πτύελα, σάλια, αίμα ακόμα και ούρα. Αν οι ερευνητές μπορέσουν να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν παρεμβολές και προβλήματα από πράγματα όπως ιδρώτα, υγρασία κ.λ.π. θα έχουν βρει τον δρόμο για μια νέα μέθοδος διάγνωσης μέσω της κινητής τηλεφωνίας.
Το ερώτημα λοιπόν που θα βρεθεί ο κόσμος σε λίγα χρόνια είναι αυτό που θα προκύψει από την σύγκριση των πλεονεκτημάτων για τον άνθρωπο που θα προκύψουν από τον συνδυασμό τεχνολογιών για τέτοιου είδους υπηρεσίες και των συνεπειών αυτών όπως είναι για παράδειγμα η ασφάλεια του ιατρικού απόρρητου. Σε ένα κόσμο όμως όπου όλα αλλάζουν και διαρκώς καταρρίπτονται αντιλήψεις που θεωρούσαμε δεδομένες είναι πιθανό να φθάσουμε στην εποχή που μια συσκευή ανεξαρτήτου σχήματος και τεχνολογίας θα έχει πρωταρχική σημασία τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στο πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία μας.

Αναφορές
1. Δείτε το άρθρο στο New Scientist