Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

AIDS και Τεχνολογία

Η τεχνολογία, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, δίνει την δυνατότητα σε δυνατά μυαλά να την εκμεταλλεύονται προς όφελος της επιστήμης και του κοινωνικού συνόλου. Όταν αυτά τα δυνατά μυαλά είναι Ελληνικής καταγωγής, νιώθεις επίσης και εθνικά υπερήφανος. Σε μια εποχή όπου η κρίση και η εικόνα της χώρας, δεν είναι από τα δυνατά σημεία που σε κάνουν να νιώθεις υπερήφανος. Παρόλλα αυτά ένας επιστήμονας Ελληνικής καταγωγής, που ακόυει στο όνομα κος. Νίκος Χρόνης, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σπουδές στην Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ με ειδίκευση στις νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέα Υόρκης και μέλος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, εργάζεται και αναπτύσει τεχνολογίες οι οποίες βοηθουν τον γιατρό μέσω ένος τσιπ, να βλέπει την πορεία ενός ασθενούς που πάσχει από την νόσο του AIDS, σε απομακρυσμένους πληθυσμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (βλέπε Αφρική) ,
Αυτο επιτυγχάνεται με μια σταγόνας αίματος που δίνει ο ασθενής στο τσιπάκι αυτό, όπου στην συνέχεια αναλύονται μέσω μια φορητής συσκευής, όχι μεγαλύτερης από μια θήκη γυαλιών. 
Σύμφωνα με την συνέντευξη του κου. Νίκου Χρόνη που έδωσε στο vima.gr, η τεχνολογία αυτή περιγράφεται στα μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα (microelectromechanical systems), ένα δυναμικό πεδίο εφαρμογών της μηχανικής που συνδυάζει τη Νανοτεχνολογία και, στην περίπτωση του κ. Χρόνη, τη Μικροοπτική και τη Μικρορευστομηχανική. 
Η τεχνολογία και μάλιστα η φορητή τεχνολογία στην υπηρεσία της ιατρικής είναι αυτή που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει τον ιατροφαρμακευτικό χώρο.
Πριν λίγο καιρο, εμφανίστηκε μια εφαρμογή για τα αγαπημένα μας iPhone, όπου ένας ασθενής με διαβήτη, μπορεί μέσω μια συσκευή που συνδέεται με το iphone μπορεί να κάνει έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του, κρατάει σημειώσεις και στέλνει τις πληροφορίες στους γιατρούς μέσω μιας δωρεάν εφαρμογής. Η εφαρμογή λέγεται ibgstar και μπορείται να δείτε πως λειτουργεί κάνωντας κλικ εδώ.
Εύκολα λοιπόν μπορούμε να φανταστούμε, εάν συνδυάσουμε τις βιοτεχνολογίες, την διαδραστηκότητα και ιστοχώρους ή  μελλοντικά, ιατρικού περιεχομένου, κοινωνικά δίκτυα, ένα μέλλον όπου οι φορητές συσκευές θα διενεργούν εξετάσεις για λογαριασμό μας και μέσω ενός ιατρικού επιστημονικού δικτύου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εύκολη, φθηνή και προσβάσιμη από τους περισσότερους ανθρώπους.

Η χρηματοδότηση σε νέες μεθόδους και έρευνες καθίσταται αναγκαία την εποχή όπου η πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά ολοένα και ελαχιστοποιείται.