Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Εφαρμογές 3D βιο-εκτυπώσεων στην υγεία

Πέρασε πολύ καιρός από την τελευταία φορά που δημοσιεύσα κάποιο άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτόν το καιρό στο χώρο της ψηφιακής υγείας και της προσπάθειας που γίνεται να αναπτυχθεί, έχουν αλλάξει πολλά και προκύψει ακόμα περισσότερα.
3D printed Jaw Bone

Θα ήθελα όμως να σταθώ σε κάτι που συνδυάζει την ψηφιακή τεχνολογία και την πραγματική συνεισφορά στην υγεία. Η τεχνολογία λέγεται 3D printing και τον τελευταίο καιρό έχουν δημοσιευθεί αρκετά άρθρα για εφαρμογές της στο χώρο της υγείας όπως για παράδειγμα στην χειρουργική. 
Facial reconstruction
Για πολλούς πλέον αυτή η τεχνολογία δεν θεωρείται κάτι νέο. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι αυτή την στιγμή που γράφεται αυτο το άρθρο ήδη χρησιμοποιείτε η 3D εκτύπωση μερών του κρανίου για λόγους ανάπλασής του, ύστερα από κάποιο περιστατικό. Μια κανούργια εταιρεία (start-up) με την ονομασία  "Osteo3D" που εδρεύει στο Bangalore της Ινδίας ειδικεύται στην παραγωγή 3D βιο-εκτυπώσεων στην ανάπλαση του προσώπου.


 Η βιο-εκτυπώσεις πλέον έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο όπως για παράδειγμα ένας ερευνητής από το πανεπιστήμιο Cornell o οποίος θα δημιουργήσει βιο-εκτυπωσείς τριών διαστάσεων για της βαλβίδες της καρδίας οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύσωνται μαζί με τον ασθενή. Μια πρακτική που το νοσοκομείο Henry Ford Hospital 

PhD φοιτητές από το Νοτιγχαμ της Αγγλίας ερευνούν την δημιουργία τεχνητών μυών. (Δείτε περισσότερα)

Έχει έρθει ο καιρός εκείνος όπου θα βλέπουμε πράγματα να δημιουργούνται μπροστά στα μάτια μας και δεν θα τα πιστεύουμε. Μαλίστα αυτά θα έχουν άμεση σχέση με την ίδια μας την ζωή και την υγεία.