Την ώρα που στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχει ακόμα το
κενό της εμπλοκής της ιατρικής κοινότητας με τα κοινωνικά δίκτυα και την συμβουλευτική υποστήριξη ασθενών που έχουν την ανάγκη αυτή, μια εφαρμογή κοινωνικών δικτύων κάνει την εμφάνισή της για να καλύψει το κενό αυτό. Η εφαρμογή έρχεται από την Αμερική και ονομάζεται
ΗealthTap. Υπάρχει έκδοση για κινητά αλλά και tablets.
Η εφαρμογή είναι μια interactive πλατφόρμα η οποία έχει ως στόχο την βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του ανθρώπου. Ο χρήστης μπορεί να λάβει προσαρμοσμένες πληροφορίες σε θέματα υγείας και να λάβει απαντήσεις online (και σε κινητό smartphone) από ένα δίκτυο πιστοποιημένων γιατρών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εφαρμογή βοηθά τους ασθενείς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες ιατρικές συμβουλές για την κατανόηση της υγείας τους, να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις γι' αυτήν καθώς επίσης να βρίσκουν και τον κατάλληλο γιατρό.
Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή αυτή βοηθά τους γιατρούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή των υφιστάμενων ασθενών τους, να αναπτύξουν το δίκτυο των ασθενών τους και τέλος να οικοδομήσουν την φήμη τους επιδεικνύοντας την εμπειρία τους σε απευθείας σύνδεση μαζί με τους ασθενείς.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο καθένας έχει δικαίωμα στην ελεύθερη, αξιόπιστη και ανεξάρτητη πληροφόρηση για την υγεία ακόμα περισσότερο όταν αυτή παρέχεται από επαγγελματίες υγείας όπως τους γιατρούς.
Η εταιρεία είδε το κενό που υπήρχε από την ιατρική κοινότητα αλλά καθώς επίσης και την αύξηση της ανάγκης των χρηστών για εύρεση αξιόπιστων πληροφοριών υγείας. Όλες οι πληροφορίες που βρίσκουν οι χρήστες στο διαδίκτυο είναι γενικές και τις περισσότερες φορές λιγότερο σχετικές με το θέμα που τους απασχολεί. Επίσης δεν υπήρχε η άμεση αξιόπιστη συμβουλή σε ένα προσωπικό θέμα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ότι
το 1/2 του ενήλικου πληθυσμού δεν είχε καμία βοήθεια όταν έψαχνε για τέτοιου είδους πληροφορίες.(2010 Pew Internet Study)
Αν σκεφθούμε ότι 1.2 δισεκατομμύρια αναζητήσεις γίνονται σε θέματα υγείας στην μηχανή αναζήτησης του Google θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την ανάγκη που έχει προκύψει. Ένα θέμα που έχουμε καλύψει στο blog που βρίσκεστε σε παλαιότερα άρθρα.
Ασθενείς
Πως όμως δουλεύει η πλατφόρμα αυτή ? Ο χρήστης δημιουργεί ένα account τα στοιχεία του οποίου δεν είναι προσβάσιμα από άλλο χρήστη, όπου έχεις την δυνατότητα να δηλώσεις ποια στοιχεία θα φαίνονται, ακόμα και να ρυθμίσεις τον λογαριασμό σου να φαίνεται ως ανώνυμος για το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με την εταιρεία τα στοιχεία σου, δεν χρησιμοποιούνται από την εταιρεία παρα μόνο πληροφορίες που αφορούν την υγεία και την ευημερία (όχι σε προσωπικό επίπεδο) προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως ανάπτυξη των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινωνικό δίκτυο. Οι μόνες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι το email του χρήστη ή το κινητό του τηλέφωνο (εάν έχει ενεργοποιήσει στο κινητό το mobile alerts)προκειμένου η εταιρεία να στείλει σημαντικές για εκείνη ενημερώσεις και σημειώσεις.
Μετά την δημιουργία του λογαριασμού του χρήστη, υπάρχει ένα πεδίο όπου μπορεί να κάνει μια ερώτηση προς στο δίκτυο των πιστοποιημένων γιατρών που υπάρχει. Η απάντηση θα είναι άμεση, τεκμηριωμένη και τις περισσότερες φορές θα είναι όχι από έναν αλλά από πολλούς. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια απάντηση είναι σωστή και πολλές φορές έχοντας δει και την σύμφωνη γνώμη και των άλλων γιατρών που έχουν δει την απάντηση που έδωσε ο συγκεκριμένος γιατρός. Με λίγα λόγια ενώ στο Facebook έχουμε συνηθίσει την λέξη "Like" σε κάποιο post, στο εν λόγω δίκτυο γιατρών που βλέπουν την ερώτηση και την απάντηση που δίνει o συγκεκριμένος γιατρός μπορεί αντι Like να κάνει Agree (συμφωνώ). Ακόμα και ο χρήστης επιλέγοντας την πιο αξιόπιστη απάντηση στέλνει "Thanks" στο γιατρό που του την έστειλε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μοιράζεται με άλλους χρήστες την εμπειρία του γιατρού και να συμβάλει στην διαμόρφωση της φήμης του. Ένα ακόμα σημείο άξιο προσοχής είναι ότι ο χρήστης έχει την δυνατότητα να βρεί το γιατρό που θέλει σχετικά με το θέμα που τον ενδιαφέρει ανάλογα την φήμη που έχει αποκτήσει ο γιατρός μέσα από το δίκτυο. Μπορεί ο χρήστης να εξοικονομήσει χρόνο πριν την επίσκεψη στο γιατρό ερευνώντας τις απαντήσεις που έχει δώσει. Η εφαρμογή που παρέχεται δωρεάν και για τα smartphones, κάνει την εφαρμογή πολύτιμη λόγω του ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παντού και οποιαδήποτε στιγμή.
Ιατροί
Για τους γιατρούς, και επειδή μιλάμε για Αμερική μιλάμε για τους πιστοποιημένους γιατρούς των ΗΠΑ, (τουλάχιστον μέχρι τώρα) τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα μεγάλο δίκτυο με επιστημόνων από κορυφαία ιδρύματα όπως το Harvard, το Yale και το John Hopkins καθώς επίσης και με κορυφαίους γιατρούς από νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Τα πλεονεκτήματα του γιατρού με την συμμετοχή του στο δίκτυο αυτό έχουν να κάνουν
- με την δημιουργία της καλύτερης φήμης ως γιατρός- έμπιστος τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.
- Την προσέλκυση νέων ασθενών με την αύξηση της προβολής του στις μηχανές αναζήτησης, στα κοινωνικά δίκτυα και στα κινητά τηλέφωνα
- την εξοικονόμηση χρόνου δίνοντας στους ασθενείς πρόσβαση στις online ιατρικές γνώσεις των γιατρών καθώς και την κλινική τους εμπειρία
- την καλύτερη εξυπηρέτηση υφιστάμενων ασθενών κάνοντας τις ιατρικές γνώσεις διαθέσιμες 24/7
- δίνεται η δυνατότητα ακόμα για επίτευξη βραβείων και αναγνώρισης για την βοήθεια άλλων
- βοήθεια στην καθοδήγηση της νέας γενιάς γιατρών μέσω της εφαρμογής
Υπάρχει όπως λέει η εταιρεία ένα σύστημα ασφαλείας παρόμοιο των τραπεζών που υποδηλώνει τόσο την εγκυρότητα όσο και την προστασία όλων των συμμετεχόντων.
Η εν λόγω προσπάθεια που δειλά είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2010 και μέσα σε ένα χρόνο έχει μαζέψει ένα σημαντικό αριθμό χρηστών απλών αλλά και επιστημόνων, δείχνει ότι για ακόμη μια φορά " ο κόσμος έχει πλέον ένα πολύτιμο γι αυτόν εργαλείο για να δρομολογεί της εξελίξεις και αυτό είναι η δυνατότητα των κοινωνικών δικτύων". Είναι πολύ μικρός ο χρόνος όπου τέτοιου είδους εφαρμογές θα κάνουν την εμφάνισή τους και στο περιορισμένο όσο αφορά την ιατρική πληροφόρηση της Ευρώπης και των χωρών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν. Η νέα πραγματικότητα θα αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που ως τώρα γνωρίζουμε όσον αφορά σημαντικά θέματα πληροφόρησης και υπηρεσιών όπως είναι το θέμα της υγείας.
Η Ελλάδα αν και είναι μια χώρα που διαφέρει ακόμα και σε αυτό το θέμα όσον αφορά την πληροφόρηση των ασθενών από την υπόλοιπη Ευρώπη, αργά ή γρήγορα θα συμμετέχει σε αυτό που πολλοί ακόμα το θεωρούν πολύ μακρινό μέλλον. Δεν έχουμε παρά να το περιμένουμε έχοντας σαν εφόδιο την γνώση η οποία πηγάζει από την αναζήτηση τεκμηριωμένων πληροφοριών.